Fikri Karayel: Popülizmin canı kimi çekerse o tutuyor
Müzisyen Fikri Karayel, yeni single çalışması 'Bir Şey Var' ile dinleyici karşısında. Tutsun diye şarkı yapmayı benimsemediğini söyleyen Karayel, “Şarkıların “tutan” değil “kalıcı" olan, uzun yıllar farklı kitleler tarafından dinlenen şeyler olması gerekiyor sanki. Oysa günümüzde popülist kitle neyin tuttuğu konusunda ikna olursa onu dinliyor gibi. Kim ne aradığını ne istediğini biliyor mu tartışılır bence. Bu şartlarda her an her şey tutabilir” diyor.
DUVAR - 'Yol' şarkısıyla dinleyicinin gönlünü fetheden Fikri Karayel, yeni single çalışması 'Bir Şey Var' ile müzikseverlerle buluştu. Öncekilere nazaran daha yüksel tempolu bir anlatım tercih eden Karayel, bu şarkısıyla “aşka ve sevgiye teslim olabilmeyi” birtakım sorularla hatırlatıyor. Sözü ve müziği kendisine ait olan şarkının düzenlesi Ufuk Kevser'e ait.
Aşkı şarkıların doğuşu olarak tanımlayan müzisyen, pop müzik ile aşk sözleri arasındaki bağın kaçınılmaz olduğunu da şu sözlerle vurguluyor: “Bir şeye büyük bir aşk duyduğumuz zaman müzik yapma ihtiyacı hissettik yüzyıllardır. Aşk, büyük mesele. Pop müzikte de durumun böyle olması kaçınılmazdı tabii ki. İnşallah gün gelir bütün şarkılar sadece aşktan bahsederler.”
Karayel ile pop müziğini ve müzikle olan serüvenini konuştuk. Sözü kendisine bırakalım...
"Bir Şey Var"ın çıkış noktası, hikayesi nedir?
"Bir şey var" aşka ve sevgiye teslim olabilmeyi anlatıyor aslında. Daha da açmak gerekirse nefret, kıskançlık, korkular yerine sevgiyi seçmemiz, büyütmemiz "ne kadar yanlış olabilir?" diye sorguluyor.
Seçimler üzerine kurulu hayatımızın içinde hep var olan birçok soruyu hatırlatmak istedim.
'İNSAN KENDİNDEN KAÇAMAZ'
Şarkının sözlerinde "İnsan kendinden kaçabilir mi?" diye soruyorsunuz. Bu soruya sizin cevabınız nedir?
Bence insan kendinden sürekli kaçma arzusundadır. Daha iyi, daha güçlü olmak, yenilenmek, daha mutlu bir ben yaratabilmek adına, en iyi ihtimalle. Halbuki olay kaçmakta değil, insanın kendi içindeki mutluluğu, gücü keşfetmesidir. Bence bizi tanımlayacak özelliklerimiz iyisi de kötüsü de hep bizimledir. İnsan bence kendinden kaçamaz yani.
Şarkılarınızda aşk temasına sıkça değiniyorsunuz. Özellikle pop şarkılarda bu tema çokça kullanılıyor. Pop müzik ve aşk sözleri arasındaki bağı nasıl açıklarsınız?
Evet seviyorum aşk şarkılarını. Aşk, şarkıların doğuşudur zaten. Bir şeye büyük bir aşk duyduğumuz zaman müzik yapma ihtiyacı hissettik yüzyıllardır. Aşk, büyük mesele. Pop müzikte de durumun böyle olması kaçınılmazdı tabii ki. İnşallah gün gelir bütün şarkılar sadece aşktan bahsederler.
'HAYATIM DA ESKİYE NAZARAN YÜKSEK TEMPOLU'
Son dönemde daha 'yüksek tempolu' parçalar tercih ediyorsunuz. Bu sizin kişisel döneminizin şarkılara yansıması mı?
Evet kişisel dönemim de eskiye nazaran daha yüksek tempolu. 'Sırada hangi şarkı olsun?' diye düşündüğümde anlatmak istediğim hikayeler bunlar oldu. Bu sözleri de bu şekilde anlatmayı seçtik. Temponun bu süreçte yükselmesi o kadar da planladığım bir şey değildi ama sanırım ruh halim, güncel hissiyatım şarkılarıma bu şekilde yansıdı.
'Yol' şarkısının dinleyiciyi bu kadar etkileyeceğini tahmin ediyor muydunuz? Sizce hangi yönüyle dinleyiciyi çekti?
Teşekkür ederim. Evet aslında çıkardığım zaman bu kadarını ben de hayal etmiyordum. 'Yol' kolay anlaşıldı, iyi hissettirdi ve duygulandırdı. Bence bu yüzden herkes onu dinlemekten keyif alıyor. Ben bu konuda sözler kadar Tolga’nın aranjesinin de önem taşıdığını düşünürüm.
'ZEYNEP BASTIK COVER'INA BAYILIYORUM'
Bu şarkı Zeynep Bastık cover'ıyla da çok beğenildi. Siz cover'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok beğendiğim bir cover, çok takdir ettiğim bir müzisyen arkadaşım, tabii ki bayılıyorum.
Şarkıların beğenilme kriteri nedir sizce? Bu şarkı 'kesin tutar' düşüncesini ne şekillendiriyor?
Ben tutsun diye şarkı yapmayı benimsemiyorum. Tutsun diye yapılan şarkılar da niyetlerini belli ediyorlar. Genelde keyif almıyorum öyle şarkılardan. Biz şarkıları ne kadar popüler olduğu ile değerlendirmeyelim. Şarkıların “tutan” değil “kalıcı" olan, uzun yıllar farklı kitleler tarafından dinlenen şeyler olması gerekiyor sanki. Oysa günümüzde popülist kitle neyin tuttuğu konusunda ikna olursa onu dinliyor gibi. Kim ne aradığını ne istediğini biliyor mu tartışılır bence. Bu şartlarda her an her şey tutabilir.
'İLK KONSERDE BABAANNEMİ AĞIRLAYACAKTIM'
Türk Sanat Müziği'yle ilgili olduğunuz biliniyor. Ufukta bununla ilgili bir çalışma, bir düet var mı?
Evet Türk Sanat Müziği başka bir boyut benim için. İlk verdiğim konser babaannemi ağırlayabileceğim bir konser yapma fikriyle gelişmişti. En keyif aldığım sahnelerimden olmuştu. Yalnız yeniden tekrarlamayı düşünmedim. Şimdilik planlar dahilinde yok ama Türk Sanat Müziği’nin yeri hala çok özel benim için.
'RAP'İN NİYETİ POPÜLER OLMAK DEĞİL'
Rap müziğin pop'un yerini aldığı konusundaki düşünceye sizin yorumunuz ne olur?
Hip-hop ve rap hiç olmadığı kadar popüler bir müzik. Bu anlamda evet pop müziğe dahil olmuştur sayılara baktığımızda. Yalnız rap’in niyeti popüler olmak değil bence bu sadece bir yan etki.
Peki rap müziği yükselişe geçiren etkenle ilgili düşünceniz nedir?
Olay insanların bu dönem içinde o müziğe, o duyguya daha fazla ihtiyaç duyması bence.
'BENİM GÜNDEMİM SÜREKLİ DEĞİŞİYOR'
Siz bu ara neler dinliyorsunuz?
70ler, 80ler, yeniler, hepsi.. Gün içinde Hip-Hop dinledim. Biraz Türkçe pop dinledim. Sürekli değişiyor benim gündemim.
Önümüzdeki planlarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Ben yazmaya devam ediyorum. Bu aralar yeni şarkılarla uğraşma fırsatım oluyor. Ekim ayı içerisine Ankara, İzmir, Kıbrıs, Londra konserlerimiz var. Ayrıca önümüzdeki günlerde seyircimizle daha sık görüşmeye hazırlanıyoruz. Yeni Instagram hesabım @benfikrikarayel’den planlar geliştikçe haberdar edeceğim.