Mimar Sinan'da sinema-tv merkezi tartışması

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci'nin, Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi Müdürü Prof. Asiye Korkmaz'ın atamasını yapmaması ve müdürlüğü kendi üzerine alması, öğrencilerin tepkisine neden oldu. Sinema-Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Alev İdrisoğlu'nun dahi dün binaya girişi güvenlik tarafından engellenmek istendi. İdrisoğlu, rektöre, "Ben, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve konunun muhatabı Prof. Korkmaz bu konuyu, sizin sosyal medya hesabınızdan öğrencilere yazdığınız duyurudan mı öğrenmeliydi?" diye sordu. Rektör İnci ise Korkmaz'ın görev süresinin kısa zaman önce sona erdiğini, hakkındaki suç duyurusu nedeniyle de yeniden atamasının yapılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci, 4 Ekim'de bölüme ilettiği yazıyla, Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi Müdürlüğü'nü kendi üzerine aldığını duyurdu. Aynı zamanda Sinema-TV Merkezi Müdürü ve Sinema -TV Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Asiye Korkmaz'ın yeniden ataması da yapılmadı.

Mimar Sinan Sinema-TV Bölümü Öğrencileri, Mezunları ve Mensupları adına yapılan açıklamada, rektörün talimatıyla aynı zamanda kurumun anahtarlarına el konulduğu ve güvenliğe hafta sonu okula kimsenin alınmaması talimatı verildiği belirtildi. Bu talimat nedeniyle Bölüm Başkanı Prof. Alev İdrisoğlu'nun da dün güvenlik tarafından binaya alınmadığı ifade edildi.

Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten öğrenciler, şu açıklamada bulundu:

"Bizler, Mimar Sinan Sinema -TV bölümü mezun ve öğrencileri olarak, akademik ve etik ilkelerin hiçe sayılarak alındığı bu gerekçesiz kararın 137 yıllık Devlet Güzel Sanatlar Akademisi geleneğine yakışmadığını düşünüyor ve kararı tanımıyoruz. Yerleşkemizde uygulanan bu haksızlık ve usulsüzlükler karşısında her türlü yasal süreci derhal başlatacağız ve takipçisi olacağız. Değerli hocamız Prof. Asiye Korkmaz'ın derhal görevine iadesini ve kurum üzerindeki ablukanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Meselenin takipçisi olmak üzere Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Senatosunu ve Yüksek Öğretim Kurulu'nu acilen göreve çağırıyoruz.

Film arşivciliği ve restorasyonu, bilimsel bir disiplin ve tecrübe gerektiren ciddi bir iştir. Bazıları patlayıcı nitelik taşıyan film malzemesinin korunması, restorasyonu ve gösterimi; uluslararası bir kuruluş olan FIAF'ın katı kurallarıyla belirlenmiştir. Hocamız Prot. Sami Şekeroğlu'nun başlattığı ve Prof. Asiye Korkmaz'ın devraldığı yarım yüzyılı aşan bir emekle toplanan, korunan ve onarılan Türkiye'nin kültürel mirasının, sinema sanatının bilimsel özünün bilincinde olmayan bir takım liyakatsizlerin oyuncağı olmasına izin vermeyeceğiz."

REKTÖR: DİSİPLİN KURULU İNCELEYECEK

Rektör Prof. Dr. Handan İnci  ise "Sinema TV Bölümü'nün Sevgili Öğrencileri" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamayla, müdürlüğün de yönetimi üzerine almak gibi bir niyeti olmadığını, suç duyurusu sürecinin tamamlanmasını beklediğini ifade etti. Prof. Korkmaz'ın görev süresinin bittiğini, hakkındaki suç duyurusu nedeniyle de yeniden atamasının yapılmadığını vurgulayan İnci, "Yapılan işlem sadece süresi dolmuş bir merkez müdürünü mücbir sebeplerle yeniden atamamaktan ibarettir" dedi.

İnci, yapılan işleme ilişkin şunları söyledi:

"Sinema TV Merkezi ile Sinema Arşivi üniversitemizin gurur kaynağıdır. Bu yapıya zarar verecek hiçbir karar almayacağımız gibi aksine toplumsal ve kültürel hayatımıza katkı sağlayan nitelikli çalışmalarını devam ettirmesi için her türlü desteği vereceğimizden hiç kuşkunuz olmasın.

Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi'nin Müdürü Prof, Asiye Korkmaz'ın görev süresi bir süre önce sona ermiştir. Bu arada merkezin bazı işlemleri hakkında rektörlüğümüze iletilen suç duyuruları nedeniyle yeniden atanması yapılamamıştır. Bu iddialar, Üniversite Disiplin Kurulu tarafından incelenecektir. Ciddi bir suç duyurusu olduğunda, üst yönetimin görevi, araştırma sürecini başlatmak ve süreç tamamlanıncaya kadar o görevi yeniden aynı kişiye vermemektir.

MERKEZİ YÖNETMEK GİBİ BİR İDDİAM YOK

Üniversitenin (Araştırma merkezleri doğrudan doğruya rektörlüğe bağlı olduğu için yeni bir idareci atanıncaya kadar bu görevin üzerimde görünmesi normaldir. Yoksa çok sevdiğim ancak elbette uzmanlık alanım olmayan sinema sanatının bu önemli kurumsal yapısını yönetmek gibi bir iddiam olamaz. Bu görev inceleme süreci tamamlandığında sinema/televizyon alanında uzman bir hocaya devredilecektir. Kısacası, yapılan işlem sadece süresi dolmuş bir merkez müdürünü mücbir sebeplerle yeniden atamamaktan ibarettir. Burada öğrencilerimizi, görevine bağlı akademik ve idari personelimizi tedirgin edecek bir durum kesinlikle söz konusu değildir."

BÖLÜM BAŞKANINA ENGELLEME OLMADI İDDİASI

Rektör İnci, bölüm başkanının dahi kendisinin talimatı doğrultusunda binaya alınmadığı iddiasını ise reddetti. İnci konuya ilişkin "STV Bölüm yönetimi, 2 Ekim'de  Balmumcu'daki binanın güvenlik kameralarının bozulduğunu bildirmiş, aynı gün rektörlük tarafından üniversitenin ilgili birimleri durumdan haberdar edilmiş, sistemin acilen tamir edilmesi ve gerekiyorsa yenilenmesi talimatı verilmiştir. Aynı zamanda güvenlik biriminden arşivin de içinde olduğu binamızın kamera kontrolü sağlanıncaya kadar en üst düzeyde korunması istenmiştir. Bölüm başkanının binaya alınmadığı bilgisi doğru değildir" iddiasında bulundu.

BÖLÜM BAŞKANI: GÜVENLİK ENGELLEDİ

Ancak rektörün reddetmesine karşın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Alev İdrisoğlu, binaya girişinin güvenlik tarafından engellendiğini söyledi. Rektör İnci'nin söz konusu gelişmelere ilişkin açıklamayı Twitter hesabından yapmasına tepki gösteren İdrisoğlu, "Sayın Rektör, iletişim için bu yolu kullanmanız nedeniyle cevabımı buradan yazmak zorunda kalıyorum" dedi.

Prof. İdrisoğlu, dün maruz kaldığı uygulamaya ilişkin, Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: "Saat 15.00'de Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi'ne gittim. Güvenlik görevlileri sizin hafta sonu kimsenin içeri alınmaması için kesin olarak talimat verdiğinizi söylediler. Bana zor kullanamayacaklarını, odama çıkıp özel eşyalarımı alacağımı, rapor tutup rektörlüğe iletmelerini söyledim. Yaklaşık 10 dakika sonra da binadan ayrıldım. Konuşmalara eşimin şöförü de şahit oldu.

BU KONUYU TWİTTERDAN MI ÖĞRENMELİYDİK?

Sayın rektörümüze, bölüm başkanı olarak sormak istediğim bir soru var. Ben, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve konunun muhatabı Prof. Asiye Korkmaz bu konuyu sizin sosyal medya hesabınızdan öğrencilere yazdığınız duyurudan mı öğrenmeliydi?

Sayın rektör, bu acaba akademik etik ve özel haklara aykırı değil mi? Örneğin, bir doçentin özlük haklarıyla ilgili bir konuyu bir yardımcı doçentin yanında görüşemezsiniz diye biliyorum, tabi ki bunu YÖK’ten teyit etmemiz gerekir."

(HABER MERKEZİ)