Kayhan Kalhor, harekat nedeniyle konserini iptal etti

Uluslarası birçok müzik ödülü sahibi Kürt sanatçı Kayhan Kalhor, Türkiye’nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle 13 Ekim’deki İstanbul konserini iptal ettiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na hem destek, hem de tepki açıklamaları geliyor.

Harekata tepki gösterenler arasına siyasetçi, sanatçı, yazar, aydın, şairlerden sonra ödüllü Kürt Müzisyen Kayhan Kalhor da dahil oldu.

Sanatçı, 13 Ekim'de Cemal Reşit Rey konser salonundaki "Horasan’dan Anadolu’ya - Erdal Erzincan & Kayhan Kalhor" etkinliğine katılmayacağını açıkladı.

“Kürtler olarak direnerek bu saldırıları kırabiliriz” dediği yazılı açıklamasında Kalhor, şunları kaydetti:

“Zorbalık, zulüm ve bir halkın yok edilmesine karşı hiçbir zaman sessiz kalınamaz. Silahım olan müziğim bu gecelerde Rojava’ya göre ayarlanıyor ve elim silahım olan müziğimin tetiğindedir. Ağır gece ve gündüzler geçiyor. Biz Kürtler olarak direnerek işgali durdurabiliriz. Kürt olarak da gücümüz buna yetiyor.”

KAYHAN KALHOR KİMDİR?

1963 yılında Tahran'da doğmuştur. Yedi yaşında Ahmed Mohajer efendiden temel müzik eğitimini almaya başlamıştır. “Dahi Kemançacı” sıfatıyla, henüz 13 yaşındayken İran Ulusal Radyo & Televizyonu korosunda çalmaya başlamıştır. Ve bu süreç 5 yıl devam etmiştir. 17 yaşında iken ülkesinin, döneminin en prestijli sanat organizasyonlarından olan, Chavosh Kültür Merkezi bünyesindeki Shayda Ansamblesinde çalmaya başlamıştır. Sanatçı, Roma'da ve Ottowa Carleton konservatuvarında klasik batı müziği eğitimi almıştır. Kayhan Kalhor, ülkesinin en önemli vokalistleri olan Muhammed Rıza Shajarian ve Shahram Nazeri gibi isimlerin çalışmalarının kompozitörlüğünü yapmakla kalmamış, yine ülkesinin en önemli müzisyenlerinden Faramarz Payvar ve Hossein Alizadeh gibi ustalarla birlikte defalarca aynı sahneyi paylaşmıştır. 2000 yılında M.R. Shajarian ile birlikte yaptığı “Night Silence, Desert” adlı çalışması, AFIM tarafından “En İyi Geleneksel Dünya Müziği Albümü” olarak ödüllendirilmiştir. 2017 yılında dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble ile kaydettikleri albüm ile Grammy ödülü kazanmıştır. 2019 yılında Womex Dünya Müziği Fuarı’nda Yılın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür. (HABER MERKEZİ)