İki yeni gladyatör freski keşfedildi

İtalya’nın Kültür Bakanı Dario Franceschini, Pompeii’de yeni kazılmakta olan bir alanda, Roma döneminden kalma iki yeni gladyatör fresk bulunduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pompeii’de yeni bir gladyatör freski keşfedildi.  İtalya’nın Kültür Bakanı Dario Franceschini, bu keşfin Pompeii’nin “tükenmez bir arkeolojik kaynak” olduğunu kanıtladığını söylüyor.

The Art Newspaper’dan Martin Bailey’nin haberine göre, İtalya’nın Kültür Bakanı Dario Franceschini, Pompeii’de yeni kazılmakta olan bir alanda, Roma döneminden kalma iki yeni gladyatör fresk bulunduğunu duyurdu.

İki gladyatörü savaşırken betimleyen freskte, soldaki gladyatör kısa bir kılıç tutarken kalkanını yere düşürmüş olan öteki gladyatör, savunma pozisyonunda betimleniyor. Her iki gladyatör de aynı, geniş sorguçlu savaş başlığını giymiş durumdalar.

Pompeii’nin Regio V alanında keşfedilen fresk, geçen yıl bulunan Balkonlar Vadisi ve 25. Evlilik Yıldönümü Sokağı’nın kesiştiği noktaya yakın bir lokasyonda yer alıyor. Muhtemelen alt katı dükkan, üst katı ise han ve genelev olarak kullanılan bir binanın bodrum katında keşfedilen gladyatör freski 1,5 metre genişliğinde. Freskte betimlenen sahne, gladyatörlerin bu binaya sıkça uğradıklarını düşündürüyor.

'YARALAR FAZLASIYLA GERÇEKÇİ'

İtalyan Kültür Bakanı Franceschini, “Bu freskin keşfi Pompeii’nin arkeologlar için tükenmez bir araştırma ve bilgi kaynağı olduğunu gösteriyor” açıklamasını yaptı. Pompeii’nin Genel Direktörü Massimo Osanna ise yenilen gladyatörün bileği ve göğsünden fışkıran kanlara dikkat çekerek, freskteki gladyatörün “yaralarının fazlasıyla gerçekçi” olduğunu belirtiyor.

Bugünkü açıklamadan sonra uzmanların freskin tarihinin belirlenmesi için çalışacakları ifade edildi. Pompeii’de yeni bir freskin keşfedildiği haberi Roma’da, Scuderie del Quirinale’da düzenlenen “Pompeii ve Santorini” sergisinin açılış konuşmasında duyuruldu.

POMPEİİ KENTİ YANARDAĞ PATLAMASI VE DEPREM NEDENİYLE YOK OLMUŞTU

Napoli yakınlarında bulunan Pompeii kenti, Milattan Sonra 79’da Vezüv yanardağının patlamasına eşlik eden bir depremle yok oldu. Pompeii’den 1700 yıl önce Minoalıların kurduğu Thera (bugünkü Santorini) kenti de tıpkı Pompeii gibi, lavlar altında kalmış antik şehirlerden biri. Thera, Akdeniz coğrafyasının yeniden şekillenerek bugünkü görünümünü kazanmasına neden olan eşzamanlı yanardağ patlamaları yüzünden ortadan kalktı.

Antik dönemde, iki farklı coğrafyada, aynı kaderi paylaşan iki kentin hikayesini anlatarak iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan sergi, Ocak 2020’ye kadar devam edecek.

Çeviri: Melishan Devrim