Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu vefat etti
Yaklaşık 20 yıldır Alacahöyük kazılarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi.
DUVAR - Uzun yıllar Alacahöyük kazı başkanlığını yapan Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu vefat etti.
Arkeofili'nin haberine göre, bugün saat 17.30'da rahatsızlanan Aykut Çınaroğlu, hastaneye kaldırıldı. Çınaroğlu'nun kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.
AYKUT ÇINAROĞLU KİMDİR?
Aykut Çınaroğlu, 11 Kasım 1941 tarihinde doğdu. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Üniversite ikinci yılında o zamanki adı Ankara Arkeoloji Müzesi olan bugünkü Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde açılan memuriyet sınavına kazandı. 1964 yılında üniversite diplomasını aldıktan kısa bir süre sonra çalışmakta olduğu müzeden ayrılarak asistan unvanıyla üniversitede görev başladı.
Çınaroğlu, üniversite öğrenciliği ve müzedeki çalışma süreci içerisinde Anadolu’da yürütülen çok sayıda arkeolojik kazıya katılma fırsatını buldu. Bunlardan bazıları Kültepe (Kayseri), Acem Höyük (Niğde), Patnos (Ağrı), Gordion, Yalıncak (Ankara) ve Altıntepe (Erzincan). Hazırladığı, “Orta Anadolu’da MÖ 3. Binin İkinci Yarısına Ait Madeni Eserler” konulu tez ile doktor, “Gri ve Siyah Frig Seramiği” içerikli doçentlik tezi ile doçent ve 1989 yılında da sırasıyla profesör unvanını aldı. Üniversitedeki görevi süresince Kültepe (Kayseri), Kululu (Kayseri), Acem Höyük (Niğde), Tepebağları (Niğde), Gordion (Ankara), Samsat (Adıyaman) kazılarında heyet üyesi olarak görev aldı. 1980-1984 yılları arasında Niğde’nin Bor ilçesi Kemerhisar Nahiyesi’ne bağlı Keşlik Yaylası’nda (Melendiz Dağları üzeri), MÖ 1. Bine ait, açık araziye yapılı, heykeltraşlık türünde çok sayıda eser buldu ve buluntuları yayınladı.
1986-1988 yılları arasında Niğde’nin Bor İlçesi Kemerhisar Nahiyesi’nin altında yatan antik Tyana ya da Hitit Çağlarının Tuvanuva adlı şehrinin arkeolojik kazısının başkanlığını yürüttü.
1983-1984 öğretim yılında iki yarıyıl süre ile Konya Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde ders verdi. Niğde, Bor-Altınhisar Keşlik Yaylası’nda yaptığı keşifler ve ortaya çıkarttığı eserler dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki The Metropolitan Museum of Art (New York) tarafından burs verilerek davet edildiği bu ülkede bir yıl kaldı. Bu süre içerisinde hem keşiflerini yayına hazırladı, hem de New York, New Jarsey, Bryn Newr ve Philadelphia’da Anadolu Arkeolojisi ile ilgili çeşitli konferanslar verdi. Bu arada Metropolitan Museum of Art Müzesi'nde muhafaza edilmekte olan Anadolu kökenli bazı eserler üzerinde de çalışmaları oldu.
Aykut Çınaroğlu, Kastamonu'nun Devrekani ilçesinin Kınık Köyü'nde 1994 senesinde başlayan arkeolojik kazının bilimsel başkanlığını yürüttü. Bu kazıda, çok sayıda, Hitit dönemine ait çeşitli türde madeni eserler ve maden atölyesi açığa çıkartıldı. 1997 yılında başladığı Çorum'daki Alacahöyük ören yerindeki arkeolojik kazıların başkanlığını da yaptı.