420 senaryosu filme çekilen Önal: Hiç telif verilmedi

Eser sahiplerinin telif hakları için sosyal medyadan başlattığı kampanya sürüyor. 420 senaryosu filme alınan senarist ve yönetmen Sefa Önal kendisine bugüne kadar hiç telif hakkı ödenmediğini belirterek, "Bana yapılanları, benden esirgenenleri, benden kazanıp bana hiçbir şey vermeyenleri affetmeyeceğim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5846 sayılı kanunda yapılması planlanan değişikliğin telifle ilgili bölümü eksik bulundu. Aralarında oyuncu, yapımcı, senarist, yönetmen, animatör, müzisyen ve diyalog yazarı bulunan meslek sahipleri, değiştirilmesi planlanan yasanın telif haklarıyla ilgili kısmının, eser sahiplerinin haklarını korumaya yönelik yeniden ele alınması için imza kampanyası yürütüyor.

'İLK SATIŞ SÖZLEŞMESİNİ KAPSAMALI'

Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin sosyal medyadan yürüttüğü kampanyada, Kültür Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen yasanın, eser ve bağlantılı hak sahiplerinin imzaladığı ilk satış sözleşmelerinin telif haklarını kapsamadığına dikkat çekiliyor.

Telif hakkının; yayın (tekrar gösterim), erişime sunma (internet, vs), yeniden iletim (uydu, kablo, vs. şirketleri) ve açık mahallerdeki (otel, uçak, otobüs, kafe, sinema, vs.) gösterilen eserlerin ticari ilk gösteriminden sonra başladığına dikkat çeken Birlik, bu hakların meslek birlikleri tarafından takip ve tahsil edilerek hak sahiplerine ödenmesinin yasayla tescil edilmesini talep ediyor.

Yeşilçam döneminde üretilmiş ve birçok mecrada yoğun gösterimlerine rağmen bugüne kadar tek bir lira telif almamış 1995 yılı öncesi eser sahipleri ve oyuncuların da yeni yasada kapsam içine alınması talepler arasında...

Ayrıca yasada yapılacak düzenlemede, telifin 1 veya 3 yıl devre dışı bırakılmaya çalışılmasının eser sahibine karşı haksızlık olduğuna dikkat çekiliyor.

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU NEDİR?

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Tarif: Madde 1: Bu kanuna göre eser;sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulüdür.

SEFA ÖNAL: SADECE ÇALIŞTIRDILAR

Senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal, 420 senaryosu filme alınan, günde 7-8 filminin oynadığı biri olarak bugüne kadar kendisine hiç telif ödemesi yapılmadığını söyledi. Senaryosunu yazdığı filmlerin 3 kuşak reklam aldığını ve gelir elde edildiğini vurgulayan Önal, yapımcılara tepki göstererek, "Onun içinden bana vereceği bir damladır ama bugüne kadar hiç telif almadım, hiç telif hakkı vermediler. Vermemek için ellerinden geleni yaptılar. Bana yapılanları, benden esirgenenleri, benden kazanıp bana hiçbir şey vermeyenleri affetmeyeceğim. Çünkü onlar hiçbir anlayış hiçbir yakınlık göstermeden sadece çalıştırdılar.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler yasa Telif