Atiye’nin ressamı Mehmetcan Yaman: Beren Saat'e 'ressamlık' dersi verdim
Netflix’in ikinci orijinal Türkiye yapımı dizisi Atiye’de anlatının merkezinde yer alan sembolü tuvallere ressam Mehmetcan Yaman çizdi. Dizi için 80 tablo hazırlayan Yaman aynı zamanda başrol oyuncusu Beren Saat’e ‘ressamlık’ dersleri de verdi. “Atiye’nin sembolünü yapan kişi” olarak anılmak istemediğini ifade eden Yaman, izleyenlerin kendisine, “Tablolar satılık mı”, “Dövme yaptırmak istiyorum çizimi var mı” gibi sorular yönelttiğini aktardı.
ANKARA- Beren Saat ve Mehmet Günsür’ün başrolü paylaştığı Netflix’in Türkiye yapımı ikinci orijinal dizisi Atiye yakın dönemde adından sıkça söz ettiren yapımlar arasında. Dizide ressam olan Atiye karakterinin (Beren Saat) çizdiği resimler de anlatının merkezinde yer aldı. Dizideki hikâyenin kahramanlarından Atiye’nin küçüklüğünden bu yana çizdiği, kimi izleyenlerde “sonsuzluğu” çağrıştıran sembolün tasarımı dizinin proje ekibi tarafından hazırlanırken dizi için ise tablolar ressam Mehmetcan Yaman tarafından yapıldı.
‘BEREN SAAT’E RESSAMLIK DERSİ VEREBİLECEĞİM KONUŞULDU’
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bileşik Sanatlar Bölümü’nü tamamlayan ressam Mehmetcan Yaman mezuniyetinin ardından kurucusu da olduğu Studio Masterpiece’de sanat tarihi üzerine dersler vermeye başladı. Kendi atölyesinde çalışmalarını da sürdüren Yaman Atiye dizisiyle yolunun kesişmesini ve izleyenler tarafından aldığı geri dönüşleri anlattı. “Böyle bir tepki beklemiyordum” diyen Yaman’ın sorularımıza yanıtları şu şekilde:
Netflix’in ikinci orijinal Türkiye yapımı Atiye dizisindeki tablolar sizin eseriniz. Atiye ile yolunuz nasıl kesişti?
Dizinin sanat ekibinde benim eşimin bir tanıdığı vardı. Konunun merkezinde de ressam olduğu için direkt aklına ben gelmişim. “Böyle bir şey var gelir misin” dedi. Görüştük ve onlar ne istediklerini söylediler, yapılacak çalışmalardan bahsettiler. Beren Saat’e fırça nasıl tutulur gibi ressamlık üzerine ders verebileceğim falan konuşuldu. Sonrasında da beraber çalışmaya başladık.
‘80’E YAKIN TABLO ÇİZDİK’
Büyük bir atölyede günlerce süren çalışmanın ardından tabloları hazırladınız. Dizi için kaç tablo çizdiniz?
Atiye dizisindeki logoyu ben tasarlamadım. Başından belirtmek lazım çünkü o bir ekip işi. Diğer insanlara da haksızlık olur. Sanat ekibi logo üzerinde çalıştılar ve senaryoya daha vakıf oldukları için çoğu insanın aşina olduğu sembol ortaya çıktı. Ben ise bu resme nasıl yansıtılır, uygulanır diyerek eskizler yaptım. Farklı renk ve boya denemeleriyle o süreç ilerledi. Bazılarının eskizini yapıyordum o onay alıyordu ve büyük tuvale uygulanıyordu. Eskizlerden yola çıkarak onay alıp en son yapılmış çalışmaları izleyenler gördü. Bu süreçte 80’e yakın tablo çizdik.
Nasıl bir ekiple çalıştınız?
Ekip içerisinde satın alımcı, grafiker, heykeltıraşın yanı sıra ressam olarak ben vardım. İlk başta bir ay gibi bir süre süreceği söylendi. Yapımcı onu dedi yönetmen bunu dedi derken bir aydan fazla sürdü tabii. İki ay gibi bir zaman çalıştık.
‘DÖVMESİNİ YAPTIRACAĞIM SİzDE ÇİZİMİ VAR MI?’
Çizdiğiniz tablolar anlatının merkezinde yer alıyor. Tasarımı size ait olmasa da siz çizdiniz. Geri dönüşler nasıl oldu?
Beklediğimden daha iyi oldu. Dizi ilgi çekici sürükleyici ama neticede bir kurgu. Bir tane sembol yapan ressam olmaz aslında. Madem öyle derinleştirelim dedik. Göbeklitepe ile de bağladık. Biraz daha çıldırdık üslup anlamında. Sosyal medyada bunu paylaştıktan sonra hiç beklemediğim tanımadığım insanlardan tepki aldım. Bir tanesi “Asistan arıyor musunuz” diye sordu. Bir başkası “Dövmesini yaptıracağım var mı sizin elinizde çizim” dedi. Başka birisi “Bu tablolar sizde mi? Satın alsam olur mu” dedi. Ama tablolar bende değil. Bu bir yandan da Netflix’in pazarlama başarısı. Dizi yayına gelmeden önce İstanbul’un her tarafında hiçbir şey yazmadan sadece sembol vardı. İnsanların akıllarına merak unsurunu attı.
Tablolar bu kadar ilgi gördüyse tekrardan yapma imkânınız var mı?
Bir telif imzaladım neticede bu resimler bizimdir diye. Sipariş üzerine yaparım ama kendimi sadece Atiye’nin sembolünü yapan kişi olarak anılmak istemiyorum açıkçası.
BEREN SAAT’E ‘FIRÇA NASIL KULLANILIR’ DERSİ VERDİ
Atiye dizisine resimler dışında nasıl katkı sağladınız? Oyuncu koçu değilsiniz ama başrolde yer alan Beren Saat’e ders verdiniz.
Dekor amaçlı duvarlara konulacak resimleri de benden rica ettiler. Kişisel çalışmalarım da yer buldu orada. Beren’e ders ver dediklerinde ne dersi vereceğimi düşündüm. “Ressam nasıl oturur kalkar onu öğretirsin” dediler. Ben de garipsedim. Ben işte yemek yiyorum, oturuyorum kalkıyorum. Sonra daha teknik bir öğrenme süreci talep ettiler fırça nasıl tutulur gibi. Küçük sanat tarihine dair bilgiler verdim ve teknik boyutu anlattım. İki tane fırça nasıl kullanılır diye ders yaptık.
Genel olarak Atiye dizisi izleyenler tarafından beğenildi. Siz işin mutfağından gelenlerdensiniz. Siz nasıl buldunuz, beğendiniz mi?
Çekimlerde de çok güzel oluyor demiştim. Senaryodan ziyade ışık kullanımı, kareler çok iyiydi. Yönetmenin ne değiştirdiğini falan anladım. Bazı kelimeler merhaba dostum, nasılsın gibi. Yani gerçek hayatta kimse öyle konuşmaz. Genel anlamıyla ben beğendim.
‘İKİNCİ SEZON ÇEKİMLERİ BİLDİĞİM KADARIYLA BİTTİ’
Atiye’nin ilk sezonu yayınlandı fakat ikinci sezonun ne zaman seyirciyle buluşacağı henüz net değil. İkinci sezonda da çalışacak mısınız?
İkinci sezon çekimleri benim bildiğim kadarıyla bitti. Beni bir çağırdılar, resimlerle birlikte danışmanlık da yaptım. Bundan sonra olmayacak sanırım. Senaryo biraz değişiyor gibi biliyorum. Daha da spoiler vermeyeyim!