Kültürhane’de ‘Tarih Sohbetleri’ başlıyor
Kültürhane, Celal Temel ile 'Tarih Sohbetleri' gerçekleştirecek. Program 10 hafta sürecek.
DUVAR - Mersin Üniversitesi’nde barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle KHK ile ihraç edilen 3 akademisyen ve 1 aktivistin, kütüphane ve kafe olarak hizmet vermesi için açtığı Kültürhane, içinde bulunduğumuz karantina günlerinde İsmail Beşikci Vakfı'nın mütevelli heyeti üyesi Celal Temel ile “Tarih Sohbetleri” yapmaya başladı. Sohbetler, Youtube üzerinden paylaşılacak.
10 hafta sürecek program dizisinin ilkinde, Temel, Hüdai Morsümbül’ün moderatörlüğünde “Aynı havayı soluyan, aynı suyu paylaşan iki halk”ın çelişkileri ve Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere bölgesel güçlerle ilişkilerini anlattı.
KÜLTÜRHANE NASIL KURULDU, NELER YAPIYOR?
KHK ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyenler İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve İletişim Fakültesinde görevli uzman Galip Deniz Altınay ile Nalan Turgutlu Bilgin, kütüphane kurma fikri ile bir araya geldi. İhraç edildikten sonra meslek yaşamlarına yurt dışında devam eden akademisyenlerin kitaplarını toplayan Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör ile arkadaşları 'Kültürhane' adı altında kütüphane ile kahveyi buluşturdu.
Asıl başlangıç noktasının kütüphane olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılgör, barış imzacısı akademisyenlerin birçoğunun yurt dışından burs bulup gittiğini ve kişisel kütüphanelerini de kendilerine bıraktığını belirterek “Binlerce cilt kitap kaldı. 'Ölü raflardan yaşayan raflara çıkaralım' dedik kitapları. Öğrenciler ve araştırmacılar yararlansın diye kütüphane fikri ile başladık. Kitap ve kahve ayrılmaz bir parça olduğu için kafe ile kütüphaneyi eklemledik. Tanımlanmış roller yok. Profesör bunu, öğrenci bunu, servis elemanı bunu yapar diye bir şey yok. Hiyerarşik olan en kıymetli görünen işten en değersiz görünen işe kadar birlikte yapıyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)