Sanat dünyasının yeni idolü: Dr. Fauci
Beyaz Saray’ın basın toplantılarına Trump ile birlikte katılıp korona hakkında bilgi veren Dr. Anthony Fauci, internetin ve sanat dünyasının yeni idolü haline geldi. Fauci’nin portrelerini yapan sanatçıların dışında, Fauci resimli çorapları Etsy’den satışa sunanlar bile var.
DUVAR - Twitter’da Mart ayında Maryland’den üç mikrobiyoloğun açtığı Anthony Fauci Fan Club şimdiden 20 bin takipçiye ulaşmış durumda. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı ve Beyaz Saray’ın koronayla mücadele ekibinden Dr. Fauci’ye hayran olanlar sadece tıp sektöründen değil. Business Insider’ın belirttiğine göre çoğu kişi korona ile mücadele konusunda Dr. Fauci’ye Trump’tan daha fazla güveniyor. Dr. Fauci için Facebook’ta açılan hayran sayfası 70 bin takipçiyi geçti. Dr. Fauci için TikTok videoları üretiliyor, donut’ların üstüne resmi basılıyor, hatta “Fauci Başkan Olsun” mesajını veren görseller bile üretildi. Ancak Dr. Fauci, Trump taraftarı sağ görüşlülerden ölüm tehditleri bile alıyor.
79 yaşındaki Dr. Fauci, Trump’ın açıklama yaptığı sırada, utanarak elini yüzüne götürüp başkanın söylediklerinin yanlış olduğunu belli ettiğinde internetin yıldızı haline geldi. Dr. Fauci’nin dışarıya maskeyle çıkılması gerektiğine dair söylediklerinin ardından Trump ile Fauci’nin yer aldığı bir fotoğrafta Fauci konuşurken arkasında duran Trump’ın ağzına gri bir bant montajlanıp paylaşıldı. “Fauci milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak maskenin nerede olduğunu ilk kez gösterdi” altyazısıyla internet mizahı haline gelen görüntü, Amerikalıların maskenin zorunlu olmasını talep etmeleriyle sonuçlandı.
SOSYAL İZOLASYON ZAMANLARINDA SOSYALLEŞMENİN YENİ ŞEKLİ: HAYRANLIK
Berkeley Yeni Medya Merkezi Direktörü Abigail De Kosnik, The Verge’e yaptığı açıklamada, internette herkesin Dr. Fauci’ye sevgiler yağdırmasının sebebini izole olma durumumuzla açıklıyor. Ona göre, koronanın bulaşma riski yüzünden, hiçbir yabancıyla fiziksel temasımızın olmadığı bu günlerde, Dr. Fauci gibi sevilen ortak birinin bulunması ve ona hayranlık duyulması bir anlamda ‘dış dünyayla bağ’ kurmamızı sağlıyor.
Yıllarca hayranlık duyulan kişiler hep politikacılar oldu, en zor zamanlarda politikacıların yaptığı açıklamalarla insanlar sakinleştirildi. Şimdi ise hayranlık duyulan bir bilim insanı, hayranlarının sosyalleşme ihtiyacını karşılamış oluyor. Dr. Fauci, mütevazı biri ve Amerika’daki herkesin söylediklerini anlaması için, fazla tıp terimi kullanmadan gayet sade bir dilde konuşuyor. Dr. Fauci’nin “Sakin olun ve ellerinizi yıkayın” gibi basit cümleleri, internette İspanyolcaya bile çevriliyor.
Dr. Fauci’nin Star Wars’daki Jedi’ların üstadı Yoda olarak çizildiği bir karikatürde, “İçeride kalın”, “Ellerinizi yıkayın”, “Bir buçuk metre uzak durun” gibi basit ama hayat kurtaran tavsiyeleri, Yoda’nın üslubunda devrik cümleler halinde görselleştirilmiş.
Geçen ay, Beyaz Saray’daki bir basın toplantısına Dr. Fauci katılmadığında, Twitter’da “Fauci nerede” etiketi viral oldu.
DR. FAUCI’NİN BAŞKANA İTİRAZ ETME CESARETİ
Abigail De Kosnik, Dr. Fauci’nin "Trump’ın tam zıttı bir karakter" sunduğuna dikkati çekiyor. Dr. Fauci’nin basın toplantılarındaki konuşma tarzını, “Daha sakin, daha rasyonel ve bir anlamda daha düzgün bir performans” olarak yorumluyor. Hayranlık kavramının gelişimi açısından düşünüldüğünde, eskilerde ‘kötü çocuk’ tiplere duyulan hayranlığın, daha bilgili ve pragmatist bir bilim insanına yöneliyor olması büyük bir değişim sayılabilir.
Dr. Fauci, Trump’ın bazı asılsız iddialarına açıkça karşı çıkmasıyla da Amerikalıların sevgisini kazandı. Son bir iki haftadır Trump ekonomiyi yeniden açmak gerektiğini söyledikçe Dr. Fauci bundan endişe duyduğunu söylemekten çekinmedi. Trump, sıtma ilaçlarının koronaya iyi geldiğini söylediğinde, Dr. Fauci bunu kanıtlayacak bilimsel veri olmadığını ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyleyerek bu tavsiyeye itiraz etti. (Dr. Fauci, klorokin içerikli sıtma ilaçlarına tümüyle güvenilemeyeceğini söylediği halde, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkeler bu ilaçları temin edip denemeye başladılar.) Resmi verilere göre ABD’de siyahilerin daha fazla hastalandığının anlaşılmasının ardından Dr. Fauci’nin korona gibi virüslerden azınlık grupların orantısız şekilde daha fazla etkilendiğine dair açıklaması da beğeni topladı.
SANATÇILAR FAUCI’YE GÜVEN DUYDUKLARINI SÖYLÜYOR
Sosyal izolasyonun gündeme gelmesiyle müzelerin ve galerilerin kapatılması ve tüm etkinliklerin iptal edilmesinden en çok sanatçılar etkilendi. Korona salgınının ne zaman biteceğinin belli olmaması yüzünden gelir kaybı yaşayan sanatçılardan bazıları, Dr. Fauci’nin portrelerini yapıp Instagram’da paylaşıyorlar. Klasik Hıristiyan ikonografisinden esinlenen bazı sanatçılar, Dr. Fauci’yi korona günlerinde içlerini rahatlatan "kutsal biri" gibi betimlerken bazıları, doktorun portresini içeren yaratıcı çizimlerini Etsy’den satarak gelir elde etmeye çalışıyor.
Virginia’dan Mary Stephenson (@mary.stephenson), yaptığı portrenin altında Dr. Fauci’nin sayesinde her şeyin yoluna gireceğini düşünmeye başladığını yazmış. “Bir insanın yüzünü bu kadar uzun süre çalışınca sanki onu tanıyormuşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Dr. Fauci’nin yüzündeki kırışıklıklara baktıkça onun sağlam biri olduğunu hissettim” diyen Stephenson, bu portreyi isteyenlere tişört, poster veya yastık kılıfı olarak yollayabileceğini belirtiyor.
Kaliforniya’dan Elizabeth Chaney, Instagram sayfasında Dr. Fauci’nin ahşap panel üzerine yağlıboya portresini yapmaya başladığını duyurdu. Resmine “Hakikat” adını verdiğini açıklayan Chaney, Dr. Fauci’nin başkana açıkça itiraz eden kişiliğinden etkilenenlerden biri.
Dallas’tan illüstratör Brad Albright (@bradalbright), Dr. Fauci’nin Trump’ın arkasında dururken başkanın söylediklerinden utanıp eliyle yüzüne kapattığı pozunu çizip çıkartma olarak Etsy’den satışa sundu. Albright, çizimini “Birileri bu adama daha çok ödül, madalya vermeli. Cidden bu adam bir aziz” açıklamasıyla paylaştı.
Dr. Fauci’yi ‘aziz’ mertebesinde gören tek kişi Albright değil. Grafik sanatçısı Raphael Gonzales Jr., onu Hıristiyan ikonografisindeki İsa gibi başının çevresinde bir haleyle çizenlerden bir başkası.
Los Angeles’dan Andy Andersen’in (@andyandersen13), Dr. Fauci’yi Ortaçağ'ın ünlü doktoru Aziz Pantaleon pozunda, elinde ilaç kutusuyla, çevresinde korona virüsler ve Kıyamet Günü melekleriyle çizdiği resmi ise sanat haberleri sitesi Hyperallergic’in sayfalarına taşındı. Andersen, Hyperallergic’e yaptığı açıklamada klasik ikonografiye dair öğeleri bilerek kullandığını, ikonografik kompozisyonlardaki başlıca öğelerini koronaya göre güncellediğini söylüyor. “Benim için Fauci, bu karışık ve öngörülemez zamanlarda teskin eden ve sakinleştiren bir ses. Her şeyin yoluna gireceğini söyleyen aile büyüklerini anımsatıyor. Zor olacak, muhtemelen rezalet olacak ve berbat şeyler olacak ama sonunda her şey yoluna girecek. İnsanlığın en yetkin, en bilgili forvetinin bizimle olması bir umut ışığı.”
Dr. Fauci, koronaya çare bulmuş olmasa da sadece birkaç hafta içinde popüler kültürün yeni ikonu haline gelmeyi başarmış görünüyor. (Derleyen: Melishan Devrim)