Kürt Araştırmaları Dergisi'nden yeni sayı
Kürt Araştırmaları Dergisi'nin son sayısında 'Kürt İslamı' başlıklı özel bir dosya yer alıyor. Editörlüğünü Ekrem Malbat'ın yaptığı dosya, birçok Kürt akademisyen ve bağımsız araştırmacı tarafından yazılmış makaleler içeriyor.
DUVAR - Yaklaşık bir yıldır Kürtleri esas alan bilimsel-akademik çalışma ve araştırmaların mecrası olan Kürt Araştırmaları Dergisi'nin son sayısı yayımlandı. İnternet yayıncılığı yapan derginin son sayısında, 'Kürt İslamı' başlıklı özel dosyaya yer verildi. İslam’ın Kürtlerde genel olarak siyaset, özel olarak da milliyetçilik, sömürgecilik, etnik kimlik, sol düşünce ve nurculuk gibi meselelerle ilişkisinin değerlendirildiği metinlerin yer aldığı dosyada toplam 13 çalışma yer alıyor.
Editörlüğünü Ekrem Malbat'ın yaptığı dosya, birçok Kürt akademisyen ve bağımsız araştırmacı tarafından yazılmış makaleler içeriyor. Makalelerden ikisi İngilizce, biride Kürtçe iken, diğer makaleler Türkçe olarak kaleme alındı. Dosyaya Cuma Çiçek, Mücahit Bilici, Zozan Goyi, Mehmet Mim Kurt, Orhan Örs, Fulya Atacan, Gülsüm Gürbüz Küçüksarı, Fırat Aydınkaya, Hayal Hanoglu, Yaşar Kaplan, Agirî Îsmaîlnijad ve Erkan Karabay katkı verdi. İlgili isimler haricinde dergide, İsmail Beşikçi ile yapılmış "Kürt İslamı, Arap Ve Türk İslamından Çok Farklıdır" başlıklı bir söyleşi de yer aldı.
Dosyadaki diğer yazıların başlıkları şöyle:
Cuma Çiçek: İslam-Referanslı Kürt Siyasetlerinin İnşası Ve Dönüşümü
Mehmet Mim Kurt: Müslüman Kürt Kardeşim: İç Sömürge Ve İslamcı İktidar
Orhan Örs: Panislamizm Penceresinden Osmanlı Devleti’nin Kürt Şeyhleriyle İlişkisi
Yaşar Kaplan "Êzidi ve Müslüman Kürtlerin Ortak Geçmişi
Mücahit Bilici: "Kurds between Ethnicity and Universalisms" (Etnisite Ve Evrenselcilikler Arasında Kürtler)
Hayal Hanoglu: "Alevis under the shadow of the Turkish Islamic Ethos" (Türk İslami Ethos'un Gölgesinde Aleviler)
Agirî Îsmaîlnijad: Ji Dîndarîyê Heta Çekdarîyê (Dindarlıktan Silahlanmaya)
PDF formatında da indirilip okunabilen derginin Youtube kanalında iki aydır Kürt akademisyenler ve araştırmacılarla söyleşiler de yapılmakta. Derginin Youtube kanalında şimdiye Kamal Soleimani, Arzu Yılmaz, Ramazan Pertev, Engin Sustam, Mesut Yeğen ve Cuma Çiçek gibi Kürt akademisyenleri ile yapılmış söyleşiler izlenebilir. (HABER MERKEZİ)
Derginin son sayısını okumak için şu linki tıklayabilirsiniz: http://kurdarastirmalari.com/dosya-48