Beyrut’taki patlama kültür ve sanat mekânlarını yok etti: 'İç savaş sırasında bile bu kadar kötü olmamıştı'
Beyrut'taki patlama kültür ve sanat mekânlarını yok etti: Müzeler ağır hasar gördü.
DUVAR - Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamanın ardından birçok galeri ve müze ağır hasar gördü, birkaç galeri ise yıkıldı. Patlamanın ardından Lübnan resmi ajansı NNA’ya açıklama yapan Beyrut Valisi Mervan Abbud, meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını ve en az 300 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.
Jurnal Tr'den Cenk Kolçak'ın The Art Newspaper’dan aktardığına göre, patlama, şehrin büyük bölümüne hasar verirken sanatsal mekânları da büyük ölçüde etkiledi. Beyrut Limanı yakınında bulunan Marfa Galerisi ve Galerie Tanit gibi büyük sanat galerileri tamamen yok oldu.
Kentin deniz yakınlarında bulunan Opera Galerisi’nin Beyrut şubesi de tahrip olurken, Beyrut’un Karantina semtinde bulunan Galeri Sfeir-Semler ve Raouché bölgesindeki Galeri Janine Rubeiz de ağır hasar gördü. Galeri çalışanlarından Saleh Barakat, çalışanlardan birinin yoğun bakımda olduğunu ve galerinin büyük zarar gördüğünü ifade etti.
Ciddi şekilde hasar gören Sursock Müzesi'nin yönetmeni Zeina Arida da, müzenin harap olduğunu ama müzede bulunan personellerin yaralanmadığını belirtti. Müzede, kurumun adını aldığı Nicolas Sursock’un bir portresi dâhil olmak üzere çeşitli sanat eserleri de tahrip oldu. Müzenin durumunu aktaran Arida, “Beş yıl süren çalışmanın tamamen yok olduğunu görmek çok korkunç – iç savaş sırasında bile bu kadar kötü olmamıştı” dedi.
Arap dünyasından yaklaşık 400 sanatçının 4000’den fazla eserinin yer aldığı Ramzi ve Saeda Dalloul Sanat Vakfı’na (DAF) ev sahipliği yapan bina hasar görürken, bazı galerilerin de bozulmadan kaldığı ifade edildi.