Oyuncular: Tiyatro Yasası çıkarılsın
Sorunlarının çözülmesi için 16 gündür susma eylemi yapan özel tiyatro emekçileri, bugün yaptıkları kitlesel basın açıklamasıyla eylemlerini sonlandırdı. Bir an önce tiyatro yasasının çıkarılmışını isteyen oyuncular, özel tiyatrolara devlet desteği olarak tanımlanan yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ettiler.
DUVAR - Tiyatro sanatçılarının özellikle korona salgını ile birlikte artan sorunlarına dikkat çekmek isteyen Cenk Dost Verdi, Deniz Elmas ve Ulaş Kaya, 16 gün önce Kadıköy’deki Moda Sahnesi’nin önünde susma eylemi başlatmıştı.
Kısa bir süre önce eylemlerini farklı tiyatro sahnelerinin önüne taşıyan ve sayıları her geçen gün artan tiyatrocular, sessizliklerini bugünkü basın açıklamasıyla bozdular. Bugün Kadıköy Boa Sahne’sinin önündeki bir saatlik sessizliğin ardından özel tiyatro emekçileri, düşüncelerini ve taleplerini bir kez daha dile getirdiler.
Oyuncular Sendikası'ndan bir temsilcinin de konuşma yaptığı eylemde tiyatrocular, pandemi sürecinde işlerinden olduklarını ve herhangi bir ödenek alamadıklarını söyleyerek, geçici ve temelsiz birkaç hamle yapan Kültür Bakanlığı’nı eleştirdiler. Kültür Bakanlığı’nı, meslek örgütleri ve toplulukları ile tekrar, ciddiyetle ve bir an evvel masaya oturmaya çağıran tiyatro emekçileri, ortaklaşmış taleplerini şöyle sıraladı:
- Kamusal Tiyatrolar KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
- Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.
- 2021 ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır.
- Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmeli, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
- Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.
- Zaman kaybetmeden tiyatro yasası çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir.
- Kültür Bakanlığı tarafından özel tiyatrolara devlet desteği olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.