Müzisyenlerden ortak çağrı: Müzik sektörü bitiyor
Müzisyenler, ortak bir çağrı yayınladı: Herkesi sesimizi duyurmaya davet ediyoruz.
DUVAR - Müzisyenler, pandemi tedbirleri nedeniyle açık havada yapılması planlanan sanatsal gösterilerin yasaklanmasına ilişkin sosyal medyada #MüziğeSesVer etiketiyle ortak bir çağrı yayınladı. Zor günler geçiren ve konserleri iptal edilen müzisyenler yayınladıkları açıklamada, sektörün şalteri kapatma noktasına geldiği vurgulayarak, "Mevcut ekonomik hasardan kendi çabalarımız ile kurtulmamız imkansızdır" ifadelerini kullandı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Küresel bir salgın olan ve maalesef ülkemizde de görülmeye başlanan korona virüsü ile ilgili gelişmeleri önce insan olarak, sonra da uzun yıllardır tökezleyerek ilerlemeye çalışan bir sektörün çalışanları olarak derin üzüntü ve büyük endişe ile izlemekteyiz.
Tüm insanlık olarak, içinde bulunduğumuz durum son derece tedirgin edici boyutta. Bu salgının ülkemize bu kadar geç sirayet etmesinde, devletimizin gösterdiği iradeyi canı gönülden kutluyor ve destekliyoruz. Müzik sektörü çalışanları olarak, bu krizde elimizden gelen her türlü özveriyi gönülden yapacağımızın bilinmesini istiyoruz.
'MÜZİK SEKTÖRÜ MÜZİĞİN SADECE EĞLENCE OLMADIĞINI GÖSTERMİŞTİR'
İnsan hayatının mevzu bahis olduğu bu sağlık krizinde, pek çok sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de derin ekonomik hasarlar oluşmakta. Uzun bir süredir ülkemizde yaşanan deprem, maden faciası, yurt içinde ve yurt dışında yaşanan terör saldırıları olaylarında kepenk kapatan ilk sektör olarak müzik camiası, bu krizlerde ekonomik batağa saplanmış olmasına karşın elinden geleni yapmış; müziğin sadece eğlence olmadığını, insanların müzik ile bir araya gelip, birbirine el uzatıp can verdiğini göstermiştir.
Van depremi için pek çok organizatör, mekan, işletmeci ve müzisyen bir araya gelip yardım konseri yapmış ve Van'a bir okul hediye etmiştir. Şehitlerimizin haberi geldiğinde ilk önce mekanlar ve müzisyenler tepkilerini göstermiş, sahnelerini susturmuş, bir kısmı gelirlerini ihtiyaç sahiplerine bağışlamıştır. Her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiçbir devlet kurumunun desteği olmadan, tamamen kendi imkanlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır.
'MÜZİK SEKTÖRÜ BİR MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAMAKTADIR'
Müzisyenler, bağımsız yapım firmaları, bağımsız menajerlik firmaları, konser mekanları gibi başlıklar altında toplanabilecek müzik sektörü, garsonlardan güvenlik elemanlarına, komilerden sesçilere, kulis sorumlularından teknik ekibe, müzisyenlerden rodilere, aşçılardan temizlik elemanlarına, firmalardaki sekreterlerden asistanlara yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır.
Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün SGK ödemelerinden stopaja, KDV'den personel maaşlarına, mekan kiralarından seyahat sigortalarına kadar ciddi bir ödeme yükü vardır. Hali hazırda bir ekonomik darboğazda olan ve gelinen noktada tamamen şalteri indirme konumuna gelen sektörün, mevcut ekonomik hasardan kendi çabaları ile kurtulması imkansızdır. Müzik, eğlence sektörü ve sahne sanatçıları emekçileri kısaca Türk müzik sektörü çalışanları herkesi birliğe ve sesimizi duyurmaya davet ediyoruz. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)
Ediz Hafızoğlu, Sıla Gençoğlu, Aydilge Sarp, Sabahat Akkiraz, Ceylan Ertem gibi birçok isim, "Müzik sektörünün kendi çabalarıyla ayağa kalkamayacağını ve destek beklediklerini vurgulayarak, lütfen sesimizi duyun" dedi.
#müziğesesver pic.twitter.com/VBQQwdz2RB
— Ediz Hafızoğlu (@edizhafizoglu) September 16, 2020
Magazin programlarında lüks hayatlarını gördüğünüz bir kaç isim dışında gerçekten eli, ayağı, kalbi müzik olan bizler maddiyatın yanı sıra manevi olarak da kalp krizi geçiriyoruz. Kalbimizi geri istiyoruz #müziğesesver
— Aydilge Sarp (@AydilgeSarp) September 16, 2020
Sanatçı Sabahat Akkiraz, korona virüsü salgını başladığından beri yüzden fazla müzisyenin intihar ettiğini belirterek, "Enstrümanlarını satarak evine ekmek,evsahibine kira,fatura ödemeye çalışan müzisyen için devlet daha ne bekliyor. Ne yapsın sanat emekçileri taş mı yesin?" şeklinde tepki gösterdi.
Müzik kurumları verilerine göre malum virüs başladığından beri yüzden fazla müzisyen intihar etti. Enstrümanlarını satarak evine ekmek,evsahibine kira,fatura ödemeye çalışan müzisyen için devlet daha ne bekliyor. Ne yapsın sanat emekçileri taş mı yesin pic.twitter.com/WzrvcfpHk2
— Sabahat Akkiraz (@sabahatakkiraz) September 16, 2020
Müzisyen Ceylan Ertem Twitter hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Sizi düşünen ailenizin olduğu gibi sizi düşünen güçlü bir devletiniz var. Karamsarlık için neden yok. Hayatsa normal akışına dönmeye hazırlanıyor” sözlerine tepki gösterdi. Ertem tweetinde “Karamsarlık için neden çok maalesef. Ne öneriyorsunuz geçinebilmemiz ve iyimser kalabilmemiz için. Yeni bebeği olmuş, anası babası hasta, evinden çıkmak zorunda kalmış insanlar var benim ekibimde. Nasıl hayatlarını sürdürecekler?” ifadelerini kullandı. Vokal pedalını ve bilgisayarını satışa çıkardığını duyuran Ertem “Önümüzde koskoca bir 6 ay daha olduğunu farz ediyoruz. Yine müziğin sesini öncelikli olarak kıstılar. Ekibimdeki arkadaşlarımı düşündükçe gözüme uyku girmiyor. Ailemi, kendimi düşündükçe... Omuz ağrısından bittim. Benim konserlerim olmayınca en az 20 kişi evine ekmek götüremiyor.” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanları ve müzisyenler, en yakından gözlemlediğim iki ayrı sektör. İki sektör de bana kalırsa kendi emekleri ve şevkleri sayesinde ayakta kalabildi.
— ceylan ertem (@ceylan_peace) September 16, 2020
Değer veren herkese sevgiler, saygılar.❤️
Linç edenlere de “Câhille Sohbeti Kestim” diyeyim 👋🏻
Müzisyen Sıla Gençoğlu da kampanyaya destek çağrısında bulundu. Sanatçı, siyah ekran üzerine kampanya etiketinin kullanıldığı bir video ile ekip arkadaşlarıyla söylediği bir şakıyı paylaştı.
Müzisyen Ozan Çoban da, "Müzisyenler zor durumda abiler, ablalar. Müzisyenler gerçekten çok zor durumda. Mesele bir eğlence meselesi değil. “Amaan iki gün çalmasanız ölür müsünüz?” terbiyesizliğinde olana dert anlatılmaz elbet ama “dilenci değil emekçiyiz” dedirtmeyin insanlara" dedi.
Müzisyenler zor durumda abiler, ablalar. Müzisyenler gerçekten çok zor durumda. Mesele bir eğlence meselesi değil. “Amaan iki gün çalmasanız ölür müsünüz?” terbiyesizliğinde olana dert anlatılmaz elbet ama “dilenci değil emekçiyiz” dedirtmeyin insanlara..
— Ozan Çoban (@cobanozan) September 17, 2020
Bunu dedirtmeyin..
#müziğesesver pic.twitter.com/bEOtrP8dl8
— Harun Tekin (@harun_tekin) September 16, 2020
Müzisyenler bir alternatif metin daha hazırlamış. Onu da paylaşıyorum. 👇
— Sercan Meriç (@sercanmeric) September 17, 2020
"Müzik sektörü Mart ayı itibari ile başlayan pandemi nedeniyle yine kaderiyle baş başa bırakılmıştır." #MüziğeSesVer https://t.co/1hR4fvoYDu pic.twitter.com/oLV9iF9cL8