Kur'an kursunda istismar davası 23 Kasım'a ertelendi

Erzurum’da yeniden görülmeye başlanan Kur’an kursundaki istismar davası 23 Kasım’a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Erzurum’da Diyanet’e bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nda yedi çocuğun cinsel istismara uğramasına ilişkin davanın ikinci duruşması Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün saat 09.00’da başladı.

Sanık Hakan Aslankafa’ya eylül ayında verilen 119 yıl cezayı istinaf esastan bozunca dava yeniden görülmeye başladı. Bugün tamamlanan duruşmada tutukluluğun devamı kararı değişmedi. Mahkemede çocukların ifadeleri tekrar dinlendi. Bir sonraki celse 23 Kasım saat 09.00’a ertelendi.

MAĞDUR ÇOCUKLAR YAŞADIKLARINI TEKRAR ANLATTI

Kur’an kursundaki cinsel istismar davasıyla ilgili geçtiğimiz eylül ayında sanık Hakan Aslankafa 119 yıl ceza almıştı. Ancak istinaf mahkemesi, çocukların duruşmada dinlenmemesi nedeniyle cezayı esastan bozdu. Davada mağdur çocuklar lehine avukatlık desteğini sürdüren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, istinaf mahkemesinin kararını “Çocukları yaşadıklarını anlatmaya zorlamak kabul edilemez” diye eleştirdi.

Bugünkü duruşmayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin duruşmanın çocuk hakları gereğince kapalı yapılması ve duruşmayla ilgisi olmayanların salonu boşaltması talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Davaya müdahil olmak isteyen Ankara Barosu Çocuk Hakları Birimi’nin talebi de heyet tarafından reddedildi. Daha önce pedagoglar eşliğinde dinlenen mağdur çocuklar, bugünkü duruşmada adli görüşme odasında yaşadıklarını tekrar anlattı.

‘ÇOCUĞUMUN HAYATINI MAHVETTİLER: ŞİKAYETÇİYİM’

Duruşmada mağdur çocukların aileleri de süreç içerisinde yaşadıklarını anlattı. Çocukların ailelerinden biri, yurt belletmeninin çocuğuna şiddet uyguladığını anlattı. Mağdur çocukların bir diğerinin annesi ise iki çocuğunun idareci odasına kilitlenip şiddete maruz kaldığını belirtti. Mağdur çocuğun annesi, işkence sanığı olan Kur’an kursu idarecisinin “Sizi buradan kim kurtarabilir, bundan sonra Hakan'ın sözünü dinleyeceksiniz” dedi. Anne, sözlerine çocuklarının yediği dayak nedeniyle hastanede titreme nöbet geçirdiğini ekledi.

Çocukların babalarından bir diğeri ise çocuğunu devletin kurumuna emanet ettiğini, hafızlık eğitimi almasını istediğini ancak çocuğunun başına gelmeyenin kalmadığı için sonuna kadar şikayetçi olduğunu söyledi. “Hesap vermelerini istiyorum benim çocuğum ve biz ailecek tedavi görüyoruz çocuğumun hayatını mahvettiler.”

SANIKLAR BASINI SORUMLU TUTTU

Mahkemede konuşan mağdur çocuklar da kendilerinin ve arkadaşlarının şiddete maruz kaldıklarını teyit etti. Çocuklar da kursun çalışanları ve yöneticileri hakkında şikayetçi olduklarını yineledi.

Yurt görevlileri ise çocuklara top verip oyun oynadıklarını, TV izlemelerine müsaade ettiğini, telefonla ilgilenmelerine karışmadığını söyleyerek; bunları yapan birinin neden işkence yapacağını sordu. Sanıklar mahkemede istismar olaylarına şaşırdıklarını ve hiç ihtimal vermediklerini anlattı. Yurdun müdürü ise olan bitenden davada mağdur çocukların avukatlığını yapan dernek ile basını sorumlu tuttu.

Duruşma tutuklulukların devamıyla birlikte 23 Kasım’a ertelendi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, kamuoyuna seslenerek 23 Kasım’daki duruşmaya destek olunması çağrısında bulundu.