Küresel Entelektüellerin acil Londra Konferansı tamamlandı

Gazze’deki son gelişmelerin ele alındığı “Küresel Entelektüellerin Acı̇l Londra Konferansı” tamamlandı. Konferansta Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu iki konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Küresel Vicdan Çağrısı” bildirisinin devamı niteliğindeki “Küresel Entelektüellerin Acı̇l Londra Konferansı” tamamlandı.

3 oturum halinde düzenlenen konferansta ele alınan başlıklar şunlar oldu:

-Gerçekler ve Beklentiler: Mevcut Çıkmazın Açık ve Mevcut Tehlikelerini İçermek - sınırların ötesine zorla yerleştirme, etnik temizlik, soykırımın uzatılması.

-Eyleme Doğru: Sözlerin ötesinde eyleme yönelik gerçekçi taahhütler, sivil toplumun BM bünyesinde uluslararası hukuku ve bulguları desteklemek için yapabilecekleri ve İsrail'i Gazze saldırısını derhal ateşkes, acil yardım ve yeniden inşa kampanyası, Gazze'nin siyasi yönetimi ve yerleşimci şiddetinin sınırlandırılması yoluyla sona erdirmeye zorlamak için baskı oluşturmak.

-BM'nin Güçlendirilmesi; Halkların Vicdan Mahkemesi: Gazze'de işlenen suçlar konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı amaçlayan daha iddialı eylem projelerinin ve gelecekte soykırım veya diğer ağır uluslararası suçların tekrarlanmasını önlemek için daha fazlasını yapabilecek BM reformlarının incelenmesi.

DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDEN KONUŞMACILAR

27 Ocak’ta gerçekleştirilen konferansın “Gerçekler ve Beklentiler” bölümünde eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan, Türkiye; Stratejik Derinlik ve Sistemik Deprem ve Dünya Düzeni Mücadelesi kitaplarının Yazarı Ahmet Davutoğlu; BM 1967'den Bu Yana İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İnsan Haklarının Durumu Özel Raportörü (2008-2014), Princeton Üniversitesi Uluslararası Hukuk Emeritus Profesörü, Londra Queen Mary Üniversitesi Hukuk Bölümü Küresel Hukuk Kürsüsü Başkanı Richard Falk; Tıp ve Klinik Halk Sağlığı Profesörü, Doktor: Toronto Üniversitesi, Nefret Etmeyeceğim, Bir Gazze Doktorunun Barış ve İnsan Onuruna Giden Yolculuğu Kitaplarının Yazarı , Daughters For Life Vakfı Başkanı ve Kurucusu Izzeldin Abuelaish ile doktor Sare Davutoğlu gazeteci Phyllis Bennis, tarihçi Avi Shlaim, doktor, insan hakları aktivisti Mustafa Barghouti konuşmacı olarak yer aldı. Bu bölümde Tunus Eski Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki’nin de video mesajı dinlendi.

Bosna Başmüftüsü, Dünya Boşnak Kongresi Bosna Hersek Başkanı Mustafa Ceric’in moderatörlüğünü yaptığı “Eyleme Doğru” oturumunda Ramzy Baroud, Jan Oberg, Walden Bello, Usman Bugaje, 5. John Whitbeck konuştu, Ebrahim Rasool video mesaj gönderdi.

BM'nin Güçlendirilmesi; Halkların Vicdan Mahkemesi oturumu Avery F. Gordon moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda Richard Falk, Penny Green, Maung Zarni, Aslı Bali görüşlerini dile getirdi.

Guardian Gazetesi eski Dış Haberler Editörü, Filistin Edebiyat Festivali Kurucu Komitesi Üyesi, Filistin Kitap Ödülleri'nin ilk 11 yıl organizatörü Victoria Brittain’in moderatörlüğündeki kapanış oturumunda ise Ahmet Davutoğlu ve Richard Falk söz aldı. (HABER MERKEZİ)