Küresel ısınma ve iklim değişikliği aslan balığını Ege'ye getirdi
Kızıldeniz'den Ege kıyılarına kadar gelen ve 'istilacı tür' olarak kabul edilen aslan balığının sayıları artıyor. Uzmanlar, "En büyük korkumuz kıyı balıklarını obur bir şekilde tüketiyor olması" dedi.
DUVAR - Akdeniz'de yoğun olarak görülen ve 'istilacı tür' olarak kabul edilen aslan balığı, Ege Denizi'nde de sıklıkla görülmeye başlandı.
Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında, Kızıldeniz'de, mercan kayalıklarında yaşayan aslan balığı, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle beraber Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e 1990'lı yıllarda giriş yaptı. Sulardaki ısınma gibi nedenlerde özellikle 2012'den sonra kısa sürede yayılan aslan balığı, İzmir kıyılarına kadar çıktı.
Karaburun'da toplu halde görülmeye başlanan aslan balığının yayılmasını uzmanlar da yakından izliyor. Karaburun'da dalış merkezi işleten eğitmen Hamdullah Aras, bölgede yaklaşık 30 yıldır profesyonel dalış yaptığını, geçen yılın sonunda ilk kez aslan balığına rastladığını, diğer dalgıçların da karşılaştığı aslan balıklarının sayılarının hızla arttığını ifade etti.
Bu balığın özellikle Seferihisar kıyılarında yoğunlaştığını ifade eden Aras, "Bizim dalış yaptığımız yerlerde görülüyor ama dokunmadığınız sürece olumsuz bir etkisi yok. Renkli bir görünüşü olması nedeniyle su altı fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Bu balığı görmek için gelip dalış yapanlar vardı ancak son aylarda giderek yaygınlaşmasıyla böyle talep yok artık" ifadelerini kullandı.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Murat Bilecenoğlu ise bu balığın Akdeniz'de ilk kez 1991 yılında raporlanmasına rağmen 2012'de Lübnan açıklarında görüldükten sonra hızla yayıldığını, 2014'te İskenderun Körfezi'nde raporlanan balığın, 2018-2019 yıllarında İzmir kıyılarına ulaştığını aktardı.