Küresel komplo teorisi anketi: Hangi ülke, hangi iddiaya inanıyor?
Cambridge Üniversitesi'nin Türkiye dahil 25 ülkede yaptığı anket, dünya çapında komplo teorilerine yaygın inancı ortaya koydu. Ankete göre, birçok ülkede Covid-19 ile ilgili bilimsel olmayan iddialara inananların sayısı azımsanamayacak kadar yüksek. En çok inanılan komplo teorisi ise dünyayı sadece bir grup insanın yönettiği iddiası...
DUVAR - Korona virüsü pandemisi sekizinci ayını doldururken, dünya çapında milyonlarca kişi komplo teorilerine inanmaya devam ediyor. Cambridge Üniversitesi'nin The Guardian gazetesiyle Türkiye dahil 25 ülkede, 26 bin kişinin katılımıyla yaptığı anket, birçok kişinin virüsün insan yapımı olduğu, salgının aslında yaşanmadığı ve ölü sayılarının abartıldığı gibi komplo teorilerine hâlâ inandığını ortaya koydu.
'ÖLÜMLER ABARTILIYOR' İDDİASINA YAYGIN İNANÇ
Ankete göre birçok ülkede, virüsün sebep olduğu ölümlerin 'kasten ve ciddi oranda abartıldığı' inancı yaygın. Virüsün bugüne dek en az 1.1 milyon kişinin ölümüne yol açmasına rağmen, Nijerya'da halkın yüzde 60'ı, Yunanistan, Güney Afrika, Polonya ve Meksika'da ise yüzde 40'ı ölü sayılarının abartıldığına inanıyor.
Bu komplo teorisine ABD'de inananların oranı yüzde 38, Macaristan'da yüzde 36, İtalya'da yüzde 30, Almanya'da yüzde 28 olarak ölçüldü. Fransa'da her dört kişiden biri, İngiltere ve İspanya'da da her beş kişiden biri ölü sayılarının daha düşük olduğunu düşünüyor. Böylesi bir iddiaya en az inananların ise Avustralyalılar, İsveçliler ve Japonlar olduğu tespit edildi.
Virüsün Çin veya Amerikan hükümetleri tarafından 'kasıtlı olarak yaratılıp yayıldığı' iddiasına da inanç yaygın. Ankete göre, Polonya'da her beş kişiden biri 'virüsün bilinmeyen, kuvvetli güçler tarafından' yaratıldığını ve 'uydurma' olduğuna inanıyor. Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'da da benzer bir oran aynı şekilde düşünüyor. ABD'de ise toplumun yüzde 13'ü buna inanıyor.