Kürşad Zorlu: Geçici koruma ve misafirperverliğimizin son bulması gerekiyor

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda değişiklik yapma zamanı geldiğini belirten İYİ Partili Kürşad Zorlu, "Geçici korumanın ve misafirperverliğin artık son bulması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında '6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda Değişiklik Önerisi' Kanun Teklifi verdiğini duyurdu.

Kayseri'nin ardından bazı kentlerde Suriyelilerin iş yerleri ve evlerine yönelik saldırılar ile Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu, “Kayseri’de yaşanan üzücü olaylar, hemen sonrasında Suriye sahasında yaşanan üzücü gelişmeler, bu problemin aslında bütünleşik parçalarıdır. Birbiriyle yansıyan sebep-sonuç ilişkileridir. Zira Kayseri’deki problemi irdelerken meydana gelen insanlık dışı olayın ötesinde, 3 önemli sebebi kamuoyumuzun bilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Zorlu, şunları söyledi:

"Bir tanesi, 13 yıldır uzayan ve bir türlü son verilememiş geçici korumanın, misafirperverliği artık bir son bulması gerektiğidir ve bununla ilişkili olarak ikincisi, vatandaşlarımızın ve devletimizin artık bu yükü kaldıramıyor olması ve bunun da vatandaşlarımızda çok yaygın bir kanaat haline gelmiş olmasıdır. Üçüncüsü de bu olayları eleştirenleri, gelecekten kaygı duyan vatandaşlarımızın ‘birtakım yaftalamalarla baskı altına alınması girişimidir.’ Bu 3’ü bir araya geldiğinde maalesef Kayseri’de yaşanan olaylar meydana gelmiştir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesine yönelik açıklamaları olumlu bulduğunu kaydeden Zorlu, şöyle devam etti: 

"Geçici sığınmacı sorununu çözebilmek adına TBMM’de bütün siyasi partiler bir araya gelerek buna bir çözüm üretebiliriz. Türkiye, bu noktada 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda değişiklik yapma zamanı gelmiştir. Bu kanun 91. Maddesi 2013’te düzenlenmiş, ardından 2014 yılında Geçici Koruma Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu süre içerisinde geçici korumaya hiçbir süre sınırlaması getirilmemiştir."

AB’nin Geçici Koruma Yönergesi’nin 4. maddesine değinen Zorlu, geçici koruma süresinin burada 1 yıl olarak sınırlandırıldığını hatırlattı. Zorlu, TBMM'ye vereceği yasa teklifinde olması gereken düzenlemeleri de şöyle sıraladı:

"Ülkesinden ayrılmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici olarak sınırlarımıza gelen, sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma statüsünün verilip verilemeyeceğine TBMM karar verir. 

Geçici koruma süresi, 1 yıldır ve 6 şar aylık sürelerle en fazla 2 yıl uzatılabilir.

10'ar bin kişilik 20 geri kabul merkezi kurarak tüm kaçak sığınmacıları, bu süreye bağlı kalmaksızın geri gönderme kararı vermek mecburiyetindeyiz. Güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle, uluslararası normlara uygun olarak geçici koruma statüsü verilenlerin statüsü kaldırılabilir. 

Geçici koruma statüsü verilenler, Türkiye’ye giriş yaptıkları sınır illerinde barındırılabilecektir."