Kürt Araştırmaları dergisinin yeni sayısı 'Kürt Müziği' dosyası ile çıktı
Kürt Araştırmaları dergisinin yeni sayısı yayımlandı. "Kürt Müziği" dosyasıyla yayımlanan dergide birçok Kürt akademisyen ve bağımsız araştırmacı tarafından yazılmış 9 makale ve 2 söyleşi yer alıyor.
DUVAR - Bir yıldan fazla bir süredir internet üzerinde yayıncılık yapan Kürt Araştırmaları dergisinin, dördüncü sayısı yayımlandı. Editörlüğünü Ramazan Kaya'nın üstlendiği "Kürt Müziği" dosyası, Kürt müziğinin Kürt ulusal kimliğinin inşasındaki ve mücadelesindeki rolü, kollektif hafıza ve dekolonyal hafıza ile ilişkisini ele alıyor.
Derginin bu sayısında birçok Kürt akademisyen ve bağımsız araştırmacı tarafından yazılmış 9 makale ve 2 söyleşi yer alıyor. Makalelerden ikisi Kürtçe, biri İngilizce, diğer 6 tanesi de Türkçe olarak kaleme alındı.
Derginin yeni sayısında ilgili makaleler haricinde iki söyleşi de yer alıyor. Bunlardan biri "Kürtlere “Yüksek Teori” Reva Görülmüyor" başlığı ile editör ve yazar Tanıl Bora, diğeri de "Kürtler Kendilerini Hür Sanıyor Ama Değiller" başlığı ile ünlü Kürt soprano Pervin Çakar ile yapıldı.
Dosyada yer alan çalışmaların yazarları ve başlıkları şöyle:
- Yusuf Uygar: "Sözün Hafızası: Dengbêjlik Geleneğinin Kollektif Bellek İnşası"
- Kenan Söylemez: "Şakiro: Dengekî Ku Digihîje Çar Alîyê Welat" (Şakiro: Ülkenin Dört Bir Yanına Ulaşan Bir Ses)
- Kani Xulam: "Gandhi's American Revolution Can Kurds Pull Off the Same in the Middle East" ((Kürtler Gandi'nin Amerikan Devrimi'nin Aynısını Ortadoğu'da Yapabilir mi?)
- Mehmet Gultekin: "Bandora Hûnera Dengbêjîyê Di Avabûna Nasnameya Netewî Da" (Ulusal Kimliğin İnşasında Dengbêjlik Sanatının Etkisi)
- Engin Sustam: "Dekolonyal Hafızanın Şenliği Olarak Kürt Müziği: ‘Yurdsuz’ Dilin Coğrafyası"
- Nevzat Eminoğlu-Gülistan Çoban Eminoğlu: "Bulanık’ta Dengbêjlik Edebiyatı ve Temsilcileri"
- Selaheddîn Biyanî: "Özgürlük Arzusu ve Yıkımın Sarkacında Direnişi Bestelemek"
- Zozan Goyi: "O Ses(siz) Türkiye"
- Nurdan Şamdan: "Yaresanlar ve Kürdistan’da Esirme/Misti Bir Tür Olarak Yarsan Müziği"
İnternet üzerinde hem online olarak hem de e-dergi formatında okunabilen derginin internet sitesinde dosya dışı konuları ele alan makaleler yayınlanıyor ve YouTube kanalı aracılığıyla da alanında uzman akademisyen ve araştırmacılarla video-söyleşiler yapılıyor.
Üç ayda bir yayımlanan derginin son sayısı buradan incelenebilir.