VİDEO

Kürt böreği: 'Halkın birleştirici gücü'

İstanbul'da düzenlenen Kürt böreği festivalinde dayanışma mesajı verildi, kültürel değerlerin korunmasına dikkat çekildi. Festivale katılan siyasiler, Gazete Duvar'ın sorularını yanıtladı.

İSTANBUL - Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Kürt böreği festivali binlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) organizatörlüğünde İstanbul Beykoz’da düzenlenen festivale birçok sanatçı ve siyasetçi de katıldı.

Ustaları, böreğin ilk kez Bingöl'ün Kiğı ilçesinin Bilece köyünde yapıldığını ve nasıl ünlendiğini anlattı. Festivalde kültürel ve tarihi öneme dikkat çeken katılımcılar da, Kürt böreğinin adının değiştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

BİROL: BÜYÜK DAYANIŞMAYI HER YERDE GÖSTERİN

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol festival için "Bize bugünlerde çok ihtiyacımız olan halkın birliğini ve dirliğini sağlayacak, dayanışmasını güçlendirecek yan yana gelişlerin önemli örneklerinden bir tanesi" dedi. Birol şöyle konuştu:

"Her tarafın öfke, nefret, çatışma, savaşla kışkırtıldığı, kardeşin kardeşe vurdurulmaya, çatıştırılmaya çalışıldığı bir dönemde, ağırlıkla Kürtlerin içinde bulunduğu böyle bir festivalde, Kürt böreği festivalinde aslında her şeye inat, dirliğimizin, birliğimizin, kardeşliğimizin, dayanışmamızın üstünde hiçbir şeyin olmadığını gösteren bir simge. Başta Kürt halkına, kendine yönelmiş bütün saldırılar karşısında, bütün fitneler karşısında, bütün ihanet denemeleri karşısında birbirinin elini tutmayı, yan yana olmayı, bir halk olarak çok daha güçlü olduğunun farkına varmayı hatırlatmak istiyoruz. Dosta güven, düşmana da korku salan o büyük gücü, büyük dayanışmayı her yerde gösterin." 

'KİMLİK VE KÜLTÜR KIRIMIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Kürt böreği festivaline katılanlardan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de dayanışma mesajı verdi. "Bingöllü hemşehrilerimizin, Kürt böreği adı altında kendi kültürüne, kendi geçmişine, kendi tarihine  sahip çıkması, bunu her dönem çok güçlü bir şekilde güncellemesi bizim için çok anlamlı, çok değerli" dedi. Çiçek, halkın kendi değerleri etrafında toplanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek

Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülaku, Kürt isminden bile rahatsız olunduğunu ve böreğin adının değiştirilmek istendiğini söyledi. Hülakü şöyle konuştu:

Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü

"Kürt meselesi, Kürt böreği meselesi değil. Burada devletin son zamanlarda müthiş derecede bir kimlik kırımı, kültür kırımı politikasıyla karşı karşıyayız. Bunu her yerde yapıyor. Eğer Kürt'ün sofrasına kadar göz dikilmişse, varın siz düşünün nasıl aciz bir durumda şu an devlet. Kürt kelimesinden bir de artık şey yapıyorlar. Yüzyıllardır Kürt böreğinin ismini bile değiştiremeye çalışıyorlar."

'KÜT BÖREĞİ DEMEYE ÇALIŞTILAR'

KAYY-DER Eşbaşkanı Ahmet Tüzün, Kürt böreği isminin serbestçe kullanılması için çalıştıklarını söyledi. Festivalin yaygınlaştığını ve gurur duyduklarını söyleyen Tüzün şöyle devam etti:

KAYY-DER Eşbaşkanı Ahmet Tüzün

"Amacımız Kürt böreğinin isminin tıpkı Çerkez böreği, Çerkez tavuğu, Laz böreği, Boşnak böreği gibi isimleri kolaylıkla yazılabilen, başka isimlerin, biz Kürtlerin de böreği olan Kürt böreğinin tabelalarda ve menülerde adının konulması. 1980'de ihtilal sonrası Kürt kelimesinin yasaklanmasından sonra, aynı kart kurt mantığıyla nasıl Kürtleri Dağ Türk'ü olarak söylemişler idi ise, böreğimize de keserken küt küt ses çıkıyor diye küt böreği adı konmaya çalışıldı. Tutmadı değil, tuttu. Ama biz artık bunun öz kimliğine kavuşmasını, Kürt böreği olarak anıldığını ve bundan sonra da Kürt böreği olarak anılmasının takipçisiyiz."