Kürt derneklerinden ortak açıklama: Saldırının hedefi Kürt halkı

Yaklaşık 500 derneğin yer aldığı Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu, Amedspor’a yapılan ırkçı saldırılara tepki gösterdi. Platform Başkanı Daş, "Amedspor Kürt ve Kürdistan için bir sembol" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pazar günü yapılan Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına ve taraftarlarına yapılan ırkçı saldırılara tepki gösteren Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi.

Kürtçe ve Türkçe yapılan ortak açıklamaya şu kurumlar katıldı: İstanbul Amed Dernekler Federasyonu (AMADFED), Bitlis Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (BİTLİSKON), Ardahan Hoçvan Dernekler Federasyonu, İstanbul Ağrı Dernekleri Federasyonu, Elih Batman Dernekler Federasyonu (ELİH BADEF), Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Iğdır Dernekler Federasyonu (IĞDIRFED), Karakoçan Dernekler Federasyonu (KARDEF), Mardin Dernekler Federasyonu (MARDİNFED), Muş Sosyal Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MUŞDERFED), Siirt Şirvan Dernekler Federasyonu ve Siirt Dernekleri, Van Dernekler Federasyonu (VANFED), Adıyaman Dernekleri Platformu, Bingöl Dernekleri ve (KAYY-DER), Erzurum Ernekler Platformu, Hakkari Dernekleri, Kars Dernekleri ve Digor Kültür Platformu, Şırnak Dernekleri Platformu, Şanlıurfa Dernekleri, Patnos Dernekler Federasyonu ve İstanbul Patnoslular Platformu (İSPAT).

‘AMEDSPOR KÜRT VE KÜRDİSTAN İÇİN BİR SEMBOL OLDU’

Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Amedspor saldırılarını hepiniz biliyorsunuz. Mevsimlik işçilere de sürekli ırkçı saldırılar düzenleniyor. Bu ırkçı yaklaşım Kürtlere karşı. Saldırıların nedeni Amedspor'un Kürt değerlerini sporla temsil ediyor olması. Amedspor, Kürt ve Kürdistan için bir sembol oldu. (Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile beyaz toros posterini kastederek) Maç sırasında açılan posterlerde yer alanlar 90’larda derin devletin Kürtlere karşı yaptıkları katliamları ve 17 bin kişinin öldürülmesini simgeliyor.  90’dan bu yana bu saldırılar devam ediyor. Bu gösterilen posterler bize derin devleti hatırlatıyor. Devlet Bahçeli 'Amed diye bir yer yok' diyor. Ancak bütün dünya biliyor ki Amed’in 12 bin yıllık bir tarihi var.”

‘ÖRGÜTLÜ SALDIRI’

İstanbul Amed Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Zübeyde Caner şöyle konuştu. 

“Örgütlü olduğu anlaşılan ırkçı grup, tribünlerden tezahürat ve hakaretlerde bulunup, 1990'lı yıllarda JİTEM Kurucusu Cem Ersever ile o dönemde yüzlerce faili meçhul -faili belli- cinayetlere ismi karışan Yeşil Kod isimli Mahmut Yıldırım'ın posteri ve cinayetler ile özdeşleşen beyaz torosların afişi açmıştır. Tribünlerden çeşitli maddelerin yanında bıçak ve mermiler sahaya atılarak, ve sahaya inilerek maç öncesi ve sonrası soyunma kabinine kadar girilerek futbolcular darp edilmişti. Saldırılara rağmen gerekli önlemler alınmadığı gibi futbolcuların yanı sıra dışarda bulunan Amedsporlulara da küfür ve hakaret edilip gururları ile oynanılmıştır."

‘SALDIRILAR İLK DEĞİL’

“Spor müsabakalarında oynanan bu oyun şimdi tezgahlanmamıştır” diyen Caner şöyle devam etti:

“Amedsporun oynadığı tüm maçlarda aynı hakaret ve küfürler ile karşılaşmış olmasına rağmen haksız bir yere seyircisiz maç ile cezalandırılan yine Amedspor olmuştur. Bu saldırılar ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Daha önce de bu ırkçı saldırılar mevsimlik işçilere ve ardında Konya’da Kürt aileye yapılan soykırım ile devam etmiştir. Bu saldırılar içeriğinden de anlaşıldığı üzere sadece Amedspor’a karşı değil, Amedspor temsiliyetinde başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplumsal kesimlere karşı işlenmiştir. Bütün bunlar yıllarca Kürtlere karşı oluşturulup geliştirilen bir algının sonucudur. Amedspor’a yapılan bu saldırıların ne kadar organize olduğu, yıllarca Kürtlere karşı oluşturulan derin bir algının sonucu olduğu artık görülmelidir. Bu algının sonlandırılabilmesi için Türkiye'de yaşayan herkes elbirliği ile bir çabanın içinde olmalıdır."