Kürt illeri araştırması: 'Yeni süreç için güçlü bir beklenti var'
Spectrum House, 15 Kürt ilinde yaptığı saha araştırmasını raporlaştırdı. “Kürt Meselesi ve Barış, Beklenti, Tutum ve Algılar” başlıklı rapor, Kürt meselesinin çözümüne odaklandı.
DİYARBAKIR - Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, "Kürt Meselesi ve Barış, Beklenti, Tutum ve Algılar" raporunu yayınladı. Rapor, 10-24 Temmuz 2023 tarihleri arasında Diyarbakır, Van, Mardin, Erzurum, Batman, Hakkari, Urfa, Şırnak, Adıyaman, Siirt, Ağrı, Bitlis, Muş, Kars ve Dersim'de 1134 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Saha çalışmasında Kürt meselesi, Kürt meselesine bakış, çözüm önerileri, barışın nasıl sağlanacağına ilişkin sorulara cevap arandı.
1134 kişiyle yüz yüze yapılan saha araştırmasının örnekleminin, TÜİK 2021 nüfus verilerinin göz önüne alınarak yüzde 3 hata payı ve yüzde 95 güven aralığında yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleştiği belirtildi. Bu çalışmanın, Kürt katılımcıların düşünceleri, beklentileri ve önerilerine yer vererek, aynı zamanda ülkenin özgün yapısına uygun bir çerçeve ve söylem seti oluşturmayı amaçladığına dikkat çekildi.
4 KİŞİDEN 3'Ü KÜRT MESELESİNDEN DOLAYI SORUN YAŞADI
Araştırma grubunda yer alan katılımcılara "Kürt meselesinin kendileri veya ailelerinin günlük yaşamlarını ne ölçüde etkiledi" sorusu yöneltildi.
Bu soruya katılımcıların yüzde 34.7’si “oldukça fazla”, yüzde 20,5’i “orta düzeyde” etkiledi cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 19.8’i Kürt meselesinin günlük yaşamlarını “az etkilediğini”, yüzde 19.8’i ise “hiç etkilemedi” dedi. Araştırma bulguları, katılımcıların yüzde 75’inin kendi ve ailelerinin Kürt meselesinden kaynaklı sorunlardan “oldukça fazla”, “orta düzeyde” ve “az” etkilendiğini gösteriyor. Bu durum her 4 katılımcıdan 3’ünün Kürt meselesinden kaynaklı sorunlardan etkilendiğini ortaya koydu.
KÜRT MESELESİNİN TOPLUMSAL ETKİLERİ
Saha araştırmasında, katılımcılara Kürt meselesinin en önemli toplumsal etkisinin ne olduğu da soruldu. Katılımcıların sadece yüzde 12.5’i "bu meselenin herhangi bir etkisinin bulunmadığı" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 80’inden fazlası ise Kürt meselesinin farklı biçimlerde toplumsal etkiler yarattığını söyledi. Katılımcıların yüzde 30.6’sı "Kürt meselesinin en belirgin toplumsal etkisinin toplumsal ayrışma ve kutuplaşmanın artması" olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 26.8’i ise "ülkede Kürtlere karşı ırkçı uygulama ve saldırıların yaygınlaşmasını" en önemli etki olarak görüyor. Araştırma, Kürt meselesinin toplumsal etki sınırlarının oldukça geniş olduğu, bu etkilerin sadece Kürt toplumuyla sınırlı olmadığı ve ülkedeki birçok soruna etki etme potansiyeli olan bir sorun olarak ön plana çıktığını gösteriyor.
PARTİLERE GÖRE KÜRT MESELESİNDEN ETKİLENME ORANI
Parti tercihine göre incelendiğinde, AK Parti’ye oy veren katılımcıların yüzde 49.2’sinin "Kürt meselesinin günlük yaşamlarını hiç etkilemediğini", yaklaşık yarısının, yüzde 49.1’i ise Kürt meselesinden kaynaklı olarak kendi ve ailesinin “oldukça fazla, “orta düzeyde” ve “az” etkilendiği cevabını verdiği görülüyor.
Yeşil Sol Parti’ye oy veren katılımcıların yüzde 59.4’ünün, Kürt meselesinin günlük yaşamlarını “oldukça fazla”, toplamda yüzde 92.8’inin ise Kürt meselesinden kaynaklı olarak kendi ve ailelerinin “oldukça fazla”, “orta düzeyde” ve “az” etkilendiklerini belirttiği görülüyor.
CHP’ye oy veren katılımcıların yüzde 34.4’ünün Kürt meselesinin kendi ve ailelerinin yaşamlarını orta düzeyde etkilediğini, yüzde 17.2’sinin bu meselenin hayatlarını hiç etkilemediği cevabını verdi.