Kürtaj yaptıranların isimleri mezarlara yazılmıştı: Para cezası verildi

İtalya'da kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu garantör kurum, kürtaj olanların isimlerinin fetüslerin gömüldüğü mezarlara yazılmasının yasa dışı olduğuna hükmetti ve ilgili kurumlara ceza verdi.

"Benim bedenim, benim seçimim" (ABD'deki bir protestodan)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya’da kürtajla alınan fetüslerin, izinsiz olarak kürtaj olan kişilerin ismiyle mezarlığa gömülmesine ilişkin davada Roma Belediyesi ve mezarlıktan sorumlu şirkete 400 bin eurodan fazla para cezası verildi.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, 2020’de, başkent Roma’daki Prima Porta Mezarlığı'nda bir alana fetüslerin gömüldüğü, mezar başlarına yerleştirilen haçlara da kürtaj yaptıranların isimlerinin yazıldığı ortaya çıkmıştı.

GARANTÖR KURUM PARA CEZASI VERDİ

'Melek bahçesi' olarak anılan bu alanda isimlerinin yazılı olduğunu keşfeden kadınlardan bazılarının şikayetçi olması üzerine başlayan süreçte, kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu garantör kurum 22 Haziran Perşembe günü aldığı kararda, izinsiz yapılan bu işlemlerle kişilerin özel bilgilerinin yasa dışı biçimde ihlal edildiğine hükmetti.

Roma Belediyesi, bu gerekçeyle 176 bin euro, mezarlık hizmetlerinden sorumlu Ama şirketi de 239 bin euro cezaya çarptırıldı. Garantör kurum ayrıca yerel sağlık idaresine, kürtaj yaptıranların bilgilerinin paylaşılmaması uyarısı yaptı.

'KÜRTAJI DÜZENLEYEN YASA SIKI BİR GİZLİLİK ÖNGÖRÜYOR'

Kurumun kararında, kürtajla ilgili verilerin paylaşılması yasak olan sağlık bilgileri arasında yer aldığı ve kürtajı düzenleyen yasanın sıkı bir gizlilik öngördüğü vurgulandı.

Ortaya çıktığı dönemde büyük tepki çeken 'fetüs mezarlığı' vakası sonrası yapılan incelemeler, yerel sağlık idaresinin kürtaj yaptıran kişilerin bilgilerini mezarlık işletmesiyle paylaştığını ortaya koymuştu. Mezar taşlarına yerleştirilen etiketlerde de ilgili kişilerin rızası dışında isimlerinin yazıldığı belirlenmişti.

'TÜM KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER'

Olayı yargıya taşıyanlardan kadın hakları örgütü Differenza Donna (Kadın Farkı) dün gelen ceza kararını 'tüm kadınlar için büyük bir zafer' diye niteledi. Örgütün açıklamasında, "Hâlâ hayatta olan bir kadının isminin ve soy isminin mezar taşına yazılmasının hiçbir hukuki mantığı ve gerekçesi olamaz" ifadelerine yer verildi.

İtalya’da 1978’de kürtajın yasal hale gelmesinden önce bu amaçla yürüttüğü kampanyalarla tanınan Radikal Parti de ceza kararını, 'haklarının çiğnendiğini gören binlerce insan için büyük bir zafer' diye kutladı. Parti, ‘’Roma'da kürtaj yaptırdıktan sonra adlarını mezarlıktaki bir Katolik haçı üzerinde keşfeden yüzlerce kadını desteklemek için yaptığımız şikayetler, duruşmalar, ulusal ve uluslararası gazetecilik araştırmalarının ardından, garantör kurumdan kişisel verilerin korunmasına ilişkin tarihi bir karar geldi’’ dedi.

KADINLARIN KÜRTAJ HAKKI, HEKİMLERİN VİCDANİ RET HAKKI VAR

İtalya'da 1978'de kabul edilen 194 numaralı yasa, kişilere 90 güne kadar gebelikleri gönüllü olarak sonlandırma hakkı tanıyor. Ancak hekimlerin dini inançları gibi gerekçelerle 'vicdani ret' hakkından faydalanabilmesi de öngörülüyor.

Ülke genelinde jinekologların yüzde 70 kadarının vicdanı ret hakkından faydalanarak kürtaj yapmayı reddettiği belirlendi. Bazı bölgelerde bu oranın yüzde 90’a çıkması nedeniyle pratikte kürtaja erişimde güçlük yaşanabildiği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)