Kürtçe kitap cezaevine sokulmadı: 'Keyfi ve hukuksuz uygulama'

Rize'de hükümlü olarak yatan Kemal Yiğit’e gönderilen "El-Kamil Fi T- Tarix Kurd Di Tarixa Ibn El-Esir De" isimli Kürtçe kitap 'çevirisi mümkün olmadığı' gerekçesiyle verilmedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak kalan Kemal Yiğit’e gönderilen Kürtçe kitap çeviri yapılamaması gerekçesiyle kendisine verilmedi.

Birgün'de yer alan habere göre; Yiğit’e ortaçağ İslam tarihçisi yazar İbn El-Esir’in "El-Kamil Fi T- Tarix Kurd Di Tarixa Ibn El-Esir De" isimli iki serilik kitabı gönderildi. Kitapları kontrol eden cezaevi yönetimi inceleme için yeterli çevirinin yapılmasının mümkün olmadığını belirterek kitapların Yiğit'e verilmemesine karar verdi.

Konuyla ilgili Yiğit, Birgün Gazetesi'ne mektup yazarak Kürt diline ve tarihine duyulan düşmanlığın getirdiği keyfi ve hukuksuz bir uygulama söz konusu olduğunu kaydetti. Yiğit, "Her vesileyle Kürtlerin artık dilleri ve kimlikleri sebebiyle bir ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz bırakılmadıkları, Türkiye Cumhuriyetinin her özgür ve eşit vatandaşı gibi özgürce diliyle ve kimliğiyle yaşayabildiği ve onları geliştirebildiği belirtilmektedir. Bu nedenle artık Kürt Sorunu’nun kalmadığı ifade edilmektedir” sözlerine yer verdi.

Kürtçe olan ya da Kürt tarihini işleyen kitapların “sakıncalıdır” denilerek verilmediğini belirten Yiğit, “Burada Kürt diline ve tarihine duyulan düşmanlığın getirdiği keyfi ve hukuksuz bir uygulama söz konusudur. Devlet ahlakının değil, toplum ahlakının insanlarda ve yaşamda egemen olduğu, halkların dilleri ve kültürleri sebebiyle herhangi bir ayrımcılığa ve keyfi uygulamaya maruz bırakılmadığı, özgür ve eşit olduğu bir gelecek ve ülke dileğiyle” ifadelerini kullandı.

Yiğit'in mektubuyla beraber gönderdiği Cezaevi Eğitim Kurulu’nun ilgili kararında, “El-Kamil Fi T- Tarix Kurd Di Tarixa Ibn El-Esir De-1, El-Kamil Fi T- Tarix Kurd Di Tarixa Ibn El-Esir De-2” isimli kitapların incelenmesi için yeterli çevirinin yapılmasının mümkün olmadığı ifadeleri yer aldı.

(HABER MERKEZİ)