Kürtün yaylalarına iki yeni maden: 'Kapatılan tesiste işlenecek'

Koza Altın, Kürtün ilçesinde maden çıkarmak için bakanlığa başvurdu. Madenin daha önce kapanan Mastra İşleme Tesisleri'ne sevk edilmesi tepkilere neden oldu.

Şirketin proje dosyasında yer alan Gölönü Yaylası
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Sınırlarının büyük bölümü maden sahası ilan edilen Gümüşhane'nin başı maden derdinden kurtulmuyor.

Koza Altın İşletmeleri, Gümüşhane'nin Demirkaynak köyünde yer alan Mastra Altın İşleme Tesisi'ni kapatmasına rağmen Kürtün ilçesinde açmayı planladığı iki yeni maden ocağından çıkarılacak cevherin bu tesise sevk edileceğini bildirdi.

Koza Altın İşletmeleri'nin Kürtün ilçesindeki Gölönü Yaylası ve Yaylalı köyündeki birbirine yakın mesafedeki iki yerde kompleks maden çıkarmaya yönelik yaptığı başvuruya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" raporu verildi.

İKİ PROJE DE MERA ALANINDA

Gölönü Yaylası'nda yapılması planlanan kompleks maden ocağının proje dosyasına göre bin 923 hektarlık ruhsatlı alanın 22 hektarlık bölümünde açılacak ocakta; altın, gümüş, bakır, demir, kurşun ve çinko çıkarılacak. 5 yıl ömür biçilen proje kapsamında toplamda 472 bin 500 ton cevher çıkarılması planlanıyor. Açık ocak yöntemiyle çıkarılacak madende patlayıcı maddeler kullanılacak. Mera alanı olan bölge besicilerin otlak yeri olarak kullanılıyor.

Koza Altın'ın aynı bölgedeki bir diğer projesi ise Yaylalı köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre 19,88 hektarlık alanda gümüş, bakır, kurşun, çinko çıkarılacak. 5 yıl sürecek projede toplamda 236 bin 250 ton cevher çıkarılması planlanıyor. Açık ocak yöntemiyle işletilecek madende patlayıcılar kullanılacağı da proje dosyasında belirtiliyor. Bu alan da şirketin diğer projesindeki alan gibi köylülerin otlak yeri olarak kullandığı mera statüsünde yer alıyor.

İki projede de dikkat çeken detay ise çıkarılacak cevherlerin Mastra Altın İşleme Tesisi'ne sevk edileceğinin belirtilmesi. 30 Nisan'da Koza Altın İşletmeleri Yönetim Kurulu Mastra Altın Madeni'nin durdurulmasına karar verilmişti. Açıklamada, "'Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Mastra Şubesi'nde işlenen cevherin tükenmiş olması ve yeni cevher keşfi yapılamaması nedeniyle, ilgili işletme faaliyetlerinin 30.04.2024 tarihi itibariyle durdurulmasına karar vermiştir" ifadeleri kullanılmıştı. Mastra Altın Madeni'nin durdurulmasının ardından 2 Mayıs'ta 180 çalışanın işine son verildi.

'İŞÇİLERİ KAPININ ÖNÜNE KOYMAK İÇİN Mİ DURDURDUNUZ?!

İşleyişi durdurulan Mastra Altın İşleme Tesisi'ne cevher sevk edileceğinin belirtilmesi ve yeni sondaj çalışmalarının sürmesi, tesisin işçilere maaş ödememek için kapatıldığı ve yeniden açılabileceği yorumlarına sebep oldu.

CHP Gümüşhane İl Başkanı Süleyman Çiftçi

CHP Gümüşhane İl Başkanı Süleyman Çifti de yıllardır kentten büyük kazançlar sağlayan Koza'nın Gümüşhane'ye karşı şeffaf olmadığını ve çelişkileri sır gibi sakladığını söyledi. Çiftçi, "Gümüşhane'den yıllardır milyonlarca dolar kazanç sağlayan Koza, Mastra Altın Madeni ve İşleme Tesisi'ni, seçim sonrası bir anda durdurdu ve 180 işçi kapının önüne koyuldu. Şirket tesisi durdururken bir yandan da yeni maden projelerine başvuru yapıyor, yeni cevherler bulmak için sondaj çalışmaları yapıyor. Koza'nın hâlâ Gümüşhane'de projeleri varsa neden 180 işçimiz ekmeğinden edildi. Mastra Altın Madeni'nin satılacağı söylentileri dolaşıyor. Alacak firmanın elini rahatlatmak için mi 180 işçimiz kapı önüne koyulmuştur?" sözlerini kullandı.

Bu arada bilgi almak için ulaştığımız Koza Madencilik yetkilileri ise sorularımıza yanıt vermedi.