Kurul Kalesi kazılarında 14 küpe ulaşıldı
Ordu'da 6'ncı Mithridates dönemine ait olan Kurul Kalesi'ndeki kazılarda yeni giriş kapısı, depolama alanları ve 14 küp bulundu.
DUVAR - Ordu'da Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'ndeki kazı çalışmaları devam ediyor. 6'ncı Mithridates dönemine ait olan kalede yapılan yeni kazılarda yeni giriş kapısı, depolama alanları ve 14 küpe ulaşıldı.
TÜRKİYEDE YERİNDE BULUNAN İLK MERMER HEYKEL
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un başkanlığında 2010 yılından beri sürdürülen çalışmalarda, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu tespit edilen, tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 2 metre boyunda 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele ile Bereket Tanrısı Dionyss, Pan ve hayvan biçimli dini kap olan Riton heykelleri ve yaklaşık 3 bin parça tarihi eser bulundu.
Geçen yıl ara verilen kaledeki kazılar, Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında haziran ayında yeniden başladı. Kazılarda kalenin doğu tarafında ikinci bir giriş kapısı, depolama alanları ile 14 yeni küpe ulaşıldı. Kazı ekibinin kaledeki çalışmaları sürüyor.
UNESCO'YA BAŞVURU YAPILDI
1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan kaledeki kazılarda ayrıca yaklaşık 300 basamaklı merdiven ile milattan önceki dönemlere ait olduğu değerlendirilen pişmiş topraktan çatı kiremitleri ve duvar örgüsü seramik parçalarına ulaşıldı.