Kuş cenneti Hatay: eBird verileriyle kuş gözleminde zirvede
Hatay'daki kuş göçü hareketliliği bölgeyi, kuş gözlemcileri için vazgeçilmez bir merkez haline getirirken kuş türü sayısında birinci sıraya taşıdı.
DUVAR - Dünyada kuş gözlemlerine dair en büyük veri tabanına sahip eBird’ün son verilerine göre, Türkiye’de en fazla kuş türü kaydı Hatay’dan yapıldı. Akdeniz ile Ortadoğu arasındaki geçiş noktasında yer alan bu özel bölge, kuş çeşitliliği açısından olağanüstü bir zenginliğe sahip.
Peki, Hatay’ı kuş gözlemcileri için bu kadar önemli kılan ne?
'HATAY DOĞU AVRUPA-BATI ASYA İLE AFRİKA ARASINDA YER ALAN EN BÜYÜK ROTALARDAN BİRİ'
Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği'nden Ali Atahan, Hatay’ın coğrafik konumunun çok önemli olduğunu ve bu yapının hem flora hem faunada muazzam bir zenginlik getirdiğini söyleyerek “Bu özellikler başka bölgelerde olmayan kuş hareketlerine ev sahipliği yapmasına olanak sağlıyor" dedi.
Atahan şunları söyledi: “Hatay, an itibariyle Türkiye'nin en zengin kuş çeşitliliğine sahip ili. Bunu sağlayan pek çok faktör var. Coğrafik konum, biyocoğrafik özellikler, iklimsel özellikler gibi başlıklar söyleyebilirim. Özellikle 2023 depremleri sonrası gündeme bolca dahil olan tektonik plakalar veya kıtalardan söz edebiliriz. Anadolu Plakası, Arabistan Plakası ve Afrika Plakası'nın birleştiği bölgedeyiz. Hatay'ın en önemli kuş gözlem alanları olan Milleyha Sulakalanı ve Subaşı, Afrika Plakası üzerinde yer alıyor. Amik Oluğu, Doğu Anadolu Fay Hattı ile Anadolu'dan, Ölüdeniz Fay Hattı ile Arabistan Plakası'ndan ayrılıyor. Doğu Afrika'dan başlayıp kuzeye doğru devam eden Büyük Rift Vadisi'nin en kuzey uzantısı üzerindeyiz. Bu bile, tek başına coğrafik konumumuzun ne derece önemli olduğunu açıklıyor.”
Şu ana kadar Hatay’da 396 kuş türü saptandı. Atahan kuş gözlem alanı olarak Milleyha’nın Hatay’da özel bir yer olduğuna değinirken 1950-1975 yılları arasında kurutulan Amik Gölü’nün de Türkiye'nin en önemli sulakalanlarından biri olduğunu aktardı.
Atahan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki Yılanboyun (Anhinga rufa) kuşunun nesli Amik Gölü ile beraber sona erdi. Günümüzde Amik Oluğu'nun denize açılan kapısı niteliğindeki Milleyha Sulakalanı ve Sahil Şeridi, Asi Havzası ortalarında yer alan Subaşı, eski Amik Gölü yatağının sadece 13 kilometre doğusunda yer alan Reyhanlı Baraj Gölü, Hatay'da yer alan en önemli kuş gözlem alanlarıdır. Milleyha'nın ön plana çıkma sebeplerinden biri, özellikle kış aylarında ülkemizin başka yerlerinde görülmeyen ama bu alanda düzenli olarak kışlama yapan kuş türlerinin barındırmasıdır. Pasifik İncirkuşu (Anthus japonicus), Mahmuzlu İncirkuşu (Anthus richardi) ve Moğol İncirkuşu (Anthus godlewski) Milleyha'nın özel türleri iken; ülkemizin bir diğer özel kuşu olan Yeşil Sırtlı İncirkuşu (Anthus hodgsoni) ise Subaşı'nın özel türlerinden biridir.”