Kuzey Anadolu fay hattı hangi ilçelerden geçiyor?
Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 10 ilde yıkıma neden olan depremler sonrasında vatandaşların Türkiye fay hattı haritasına yönelik araştırmaları da arttı.
DUVAR - MTA ile yenilenmiş Diri Fay Haritası'na göre Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı ve 110 ilçe bulunuyor. Peki, 'Kuzey Anadolu Fay Hattı nerede ve hangi illerden geçiyor?' bu bölgedeki depremler hangi yıllarda ve hangi şiddetlerde meydana geldi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir.
KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir.
'TEK BİR DFAYDAN DEĞİL BİRÇOK FAY ZONUNDAN OLUŞUYOR'
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Fay hattında, parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır.