Kuzey Kıbrıs Meclis Başkanı Ziya Öztürkler istifa etti

Kuzey Kıbrıs'ta ana muhalefet CTP'nin üç oy pusulasında çifte mühür bulunduğunu ifade ederek yeterli çoğunluğu sağlayamadığını söylediği Meclis Başkanı Öztürkler, görevinden istifa etti.

Öztürkler, 6 Kasım'da Kıbrıs Türk Kızılayı'nın 50'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende. (Fotoğraf: AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ta Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, görevden ayrıldığını açıkladı. Öztürkler, açıklamasında, istifa kararını kendi iradesiyle aldığını söyledi. Öztürkler, yazılı açıklamasında, mecliste yapılması planlanan bütçe görüşmelerinin önünü açmak ve tartışmalara son vermek için görevinden istifa ettiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs'taki Cumhuriyet Meclisi'nin yeni başkanını seçmek için üst üste yapılan turlarda hiçbir aday yeterli çoğunluğa ulaşamamış, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı ve dönemin başkanı Zorlu Töre ve Kutlu Evren yarışmış ancak ikisi de yeterli çoğunluğu sağlayamamıştı. Töre'nin beşinci tur oylamada yeterli oyu alamamasına rağmen kendisini Meclis Başkanı olarak ilan etmesi üzerine ise mecliste gerilim artmıştı. Ardından UBP'den aday gösterilen Ziya Öztürkler, son turda 26 kabul, 23 ret oyu alarak başkan seçilmişti.

'YAŞANAN SÜREÇ HEPİMİZİN MALUMU...'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, 18 Ekim 2024'te Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul kararı ile Meclis Başkanlığı görevini yürütmeye başladığını hatırlatan Ziya Öztürkler, aldığı kararın Ulusal Birlik Partisi (UBP) yönetimi, başkanlık seçiminde kendisine oy verenler ve halk tarafından anlayışla karşılanmasını arzu ettiğini dile getirdi. Öztürkler, "Gelinen aşamada Meclis'te yaşanan süreç hepimizin malumudur. Tüm halkımız için önemli olan bütçe görüşmelerinin önünü açmak ve tartışmalara son vermek için KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı görevinden kişisel irademle istifa ediyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), üç oy pusulasında çifte mühür bulunduğunu ifade ederek Ziya Öztürkler'in yeterli çoğunluğu sağlayamadığını ileri sürüyor ve bu nedenle Cumhuriyet Meclisi oturumlarını engelliyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)