Kuzey Kıbrıs'ta kamu radyo televizyon kurumunun müdürüne hapis cezası

Kuzey Kıbrıs'ta Bayrak Radyo Televizyon Kurumu müdürü Meryem Özkurt'a 2020 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "seçim yasaklarını deldiği" gerekçesiyle 2 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde 2020 sonlarında gerçekleştirilen ve tartışmalara neden olan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ilk hapis cezası dün verildi.

Cumhurbaşkanlığı makamına tartışmaların gölgesinde oturan Ersin Tatar’ın seçim sürecinde katıldığı bir etkinliği yayınlayan kamu kuruluşu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü ‘seçim yasaklarını delme’ suçu nedeniyle hapis cezasına çaptırıldı. 

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan bilgilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yasakların devam ettiği dönemde Geçitköy Barajı'nın 'yeniden' açılış töreni BRT'den canlı olarak yayınlanmıştı. BRT Müdürü Meryem Özkurt seçim yasağını çiğnediği gerekçesiyle dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme Özkurt’a 2 ay 20 gün hapis cezası verdi.

'BU CEZAYI HAK ETMEDİM'

Cezanın açıklanmasından sonra Özkurt “O günkü yayında KKTC siyasetçileri konuşmayacak diye anlaşmıştık. Sadece Türkiyeli siyasetçiler konuşacak diye anlaşmamıza rağmen ne yazık ki KKTC’li siyasiler tek tek kürsüye çıkarak konuşma yaptılar” diyerek söz konusu etkinliği BRT’nin dışında diğer basın kuruluşlarının da canlı olarak yayınladığına işaret etti. 

Özkurt ayrıca, “Ben bugün hala kamu yayıncılığı yaptığıma inanmaktayım. Bu cezayı hak ettiğime inanmıyorum. Ülkede bu kadar hırsız, dolandırıcı ve hak etmediği şekilde makamında oturarak, haksız kazanç sağlayan insanlar ve bürokratlar varken, onlarla ilgili hiçbir şaibe yokken bana verilen bu cezayı ve yapılan uygulamaları hazmedemiyorum. Ülkem için yaptığım bu yayından sonra siyasilerin de bana verilen bu ceza karşısında nasıl bir tavır izleyeceklerini merakla beklemekteyim.” şeklinde konuştu. 

TATAR VE HÜKÜMETTEN DESTEK MESAJLARI

Özkurt’un cezaevine gönderilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Tatar konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulundu. 

Tatar, “Mahkeme kararını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kamuoyu vicdanını derinde yaralayarak infial uyandırdığını gözlemlediğim bu konuda, kamu vicdanının rahatlatılması için yetkili mercilerin gereken adımları ivedilikle atacağına inanmaktayım” dedi. Tatar gibi Kuzey Kıbrıs'ta iktidarda bulunan partilerinde de Özkurt’a destek mesajları geldi. 

Başbakan Ünal Üstel konu hakkında “Anayasal, yasal görevini yerine getirerek halkın beklediği bir haber olan Türkiye’den yeniden deniz altından borularla su gelmeye başlamasını yayınlatan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Sayın Meryem Çavuşoğlu Özkurt’un seçim yasaklarının ihlal edildiği gerekçesiyle hapse mahkûm edilmesi kamu vicdanını olumsuz bir şekilde yaraladı” mesajını verdi. 

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Çevre ve Gençlik Bakanı Fikri Ataoğlu mahkûmiyet kararıyla ilgili olarak “Umut ediyorum ki, üst mahkemenin vereceği karar gerek toplum vicdanında, gerekse de konu itibarıyla ülkemiz adına kabul gören bir karar olacaktır.” mesajını verdi. 

Üçlü koalisyon hükümetinin küçük ortağı konumundaki Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise “BRT’nin Genel Müdürü’ne dava açılıp da bu şekilde ağır bir cezayla yargılanması ve tutuklanması kabul edilebilir bir şey değildir” dedi. 

Siyasetçilerin Özkurt’a destek mesajları Kıbrıs Türk medyasına hükümetin BRT Genel Müdürü için özel af yasası hazırladığı ve Lefkoşa’daki cezaevinde Özkurt için özel düzenlemelerin yapıldığı bilgilerinin yansıdığı bir süreçte gündeme geldi. 

'BU OLAYDAN DERS ÇIKARILMALI'

BRT Müdürüne destek mesajları geldiği gibi Lefkoşa’nın kuzeyinde konunun derinlemesine incelenmesi gerektiği görüşü de öne çıkıyor. 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) yeni gelişmeyle ilgili olarak “Kamu kurum ve kuruluş yöneticileri bu olaydan ders çıkarmalı, hukuk yolundan ayrılmamalıdır.” mesajını verdi.

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ise “Herhangi bir meslektaşımızın yaptığı bir haber yüzünden hapse girmesini üzüntüyle karşıladığımızı belirterek, mahkemenin yasalara dayanarak aldığı kararı da saygıyla karşıladığımızı ifade etmek isteriz. Sayın Meryem Özkurt’un kamu yayıncılığı yaptığını iddia etmesi hatalı bir yaklaşımdır. İktidarların istediği gibi at koşturduğu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun kamu yayıncılığı yapmaktan öte, iktidarların propagandasını yürütmeye programlanmış bir araç olduğu yadsınamaz bir gerçektir.” açıklamasını gerçekleştirdi.

Yeni gelişmeyle ilgili olarak konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmacı ise “Bu açılışın seçime müdahale olduğunu gayet iyi bilen yetkililer de BRT Müdürü kadar suçlu.” yorumunda bulundu. 

NE OLMUŞTU?

Hatırlanacağı üzere Türkiye’den Kıbrıs’a ulaşan su hattındaki arızanın giderilmesi sonrasında, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala Türkiye’den gelen suyun Kıbrıs’ta aktığı Geçitköy Barajı’nda Türkiye’den ve Kıbrıs’tan yetkililerin katıldığı bir tören düzenlemişti. 

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışmalara konu olmuş eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve destekçileri Tatar’ı Ankara’nın müdahalesi sonucunda cumhurbaşkanlığına seçilmekle itham etmişti.