Kuzey Kıbrıs'ta 'yavru külliye' tartışması: Protesto eylemleri yapıldı

Lefkoşa'da yapılacağı duyurulan ve halk arasına 'yavru külliye' olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı projesine karşı Kıbrıs Türk muhalefeti tarafından protestolar ve eylemler düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yaz "müjde" olarak lanse ettiği Lefkoşa'nın kuzeyine yapılması planlanan "külliye" projesi Kuzey Kıbrıs'ta tepkilere ve protestolara neden oldu. Kamuoyunda "yavru külliye" olarak da anılan yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Meclis Binaları'yla yardımcı bina ve alanların yer aldığı proje karşısında Kıbrıs Türk muhalefetinden de tepkiler geldi.

Bu hafta külliye projesine "hayır" diyen kurumlar ve siyasi partiler, “Hediye değil, irade” sloganıyla protesto eylemi gerçekleştirdiler. Eyleme ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de destek verdi.

Barolar Birliği, Tabipler Birliği ile Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odalarının, Halkın Partisi (HP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Sol Hareket ve Daü-Sen'in destek verdiği eylemde, külliyeye karşı insan zinciri oluşturuldu.

Protesto eyleminde gözaltına alınan iki kişi hakkında dava açıldı. "Yeni Düzen" gazetesi polisin eylemcileri "polise mukavemet" gerekçeleriyle gözaltına aldığı bilgisini paylaştı.

PROJE ALANININ İŞGALİ GÜNDEMDE

Bu arada Kıbrıs Türk basınına yansıyan yeni bilgilere göre, protesto eylemiyle eş zamanlı olarak sol partilerin ortak çağrısıyla organize edilen "halk toplantısı" Lefkoşa'daki Kızılbaş Parkı'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya yaklaşık 200 kişi katılım gösterdi. Külliye inşaat alanının işgal edilmesi ya da iş araçlarının araziye girişinin engellenmesi gibi önerilerinin ön plana çıktığı toplantıda, polislerin yer alması nedeniyle siyasi parti temsilcileri, önerilerini kamuoyu önünde dile getirmek istemedi.

 

ANA MUHALEFETİN AÇIKLAMASI

Külliye tartışmaların gündem olması üzerine CTP lideri Tufan Erhürman yeni bir çıkış gerçekleştirdi. Kıbrıslı Türk hukukçu ve siyaset insanı, hükümetteki bakanların külliye konusunda açıklama yapmak için sıraya girdiğini belirterek, açıklamaların "adeta tek kalemden çıkmış gibi" olduğuna dikkat çekti.

Erhürman "Aylardır her konuda farklı farklı açıklamalar yapıp kamuoyu önünde birbirlerini yiyenlerin bu adeta tek kalemden çıkmış şekildeki uyumu hakikaten göz yaşartıcı" dedi.

DENKTAŞ'TAN DESTEK

Külliye karşıtı harekete merkez kulvardaki HP'nin yanı sıra sağ kulvardaki Demokrat Parti'nin (DP) eski lideri Serdar Denktaş da destek veriyor.

Denktaş son gelişmelerle ilgili olarak "Külliye yapımını gereksiz bulan, Kuzey Kıbrıs'ın güçlü bir imaja sahip olmasının yolunun gösterişli devlet binalarından değil, sorunları çözülmüş, sosyal adaleti sağlanmış refah seviyesi yüksek bir halk ile mümkün olacağını savunanlardanım. Haberim olsa dünkü eylemde yer alırdım" değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMET PROJEYİ SAVUNUYOR

Hükümet yetkililerinden ise projeye destek mesajları geliyor. Muhalefetin projeye ayrılacak kaynaklarla hastane ve okul açığının giderilebileceği görüşünü öne çıkardığı bir süreçte, Başbakan Ünal Üstel, projenin yapımının Kuzey Kıbrıslı yöneticiler tarafından Türkiye’den talep edildiğini dile getirerek, bu yerleşkeyi ‘kurumsallaşma adına atılan önemli bir adım’ olarak nitelendirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Denktaş'a yüklenerek "Senin Türkiye sevgini biliyorum Sevgili Denktaş. O babanın oğlundan Türkiye karşıtı da çıkmaz zaten. Annan Planı döneminden beri dışarıdan beslenen sivil toplum örgütlerinin isimlerini eski bir maliye bakanı olarak sen benden daha iyi bilirsin" iddiasını dillendirdi.

"Yeni Düzen" gazetesine göre yasa ve tüzüğe aykırı olarak İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO), vize (onay) almadan inşasına başlanan ‘külliye’ projesiyle ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ise, "Meclis için bina yapılacak olmasını alkışlıyorum. İnşaat izni aldılar, almadılar, o kısımla ilgilenmiyorum" dedi.