Kuzey Kıbrıs'taki sahte diploma soruşturmasında 'ayrıcalık' iddiası

Kuzey Kıbrıs'taki muhalefet partileri, iktidardaki UBP'nin Girne Kadın Kolları Başkanı Fatoş Ünal'ın 'sahte diploma' soruşturmasında 'neden özel muamele gördüğünü' sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Türk siyasetinde, Başbakan Ünal Üstel’e yakın olduğu bilinen iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Kadın Kolları Başkanı Fatoş Ünal'ın, sahte diploma soruşturması çerçevesinde polis ve yargı nezdinde özel muamele gördüğü iddiaları, muhalefetin tepkilerine yol açtı. Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, bu soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilip hızlı bir şekilde serbest bırakılan 'Juju' lakaplı Ünal hakkında, Üstel, Başsavcılık ve Polis Genel Müdürlüğü'nden açıklama beklediklerini açıkladı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) de gelişmelere tepki gösterdi. 

POLİS VE YARGIDAN AÇIKLAMA TALEBİ

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Özersay, olayın adalete olan güveni zedelediğini belirtti. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs'ın eski dışişleri bakanı olan Özersay, Ünal’ın sabah erken saatlerde polis aracına bindirilmeksizin özel muameleyle ve gizlice mahkemeye çıkarıldığını savunarak, bu durumun neden kabul edildiğine dair açıklama talep etti. 

Üstel’in Ünal’a özel koruma desteği verdiğine dair iddialarını dile getiren Özersay, olayın toplumda büyük bir yankı uyandırdığını ve kamuoyuna detaylı bir açıklama yapılması gerektiğini vurguladı. HP lideri, açıklamasında, “Burada asıl açıklama yapması gereken kişi bu konuda bizzat zan altında olan Sayın Ünal Üstel ve diğer kurumlardır. Böyle bir özel muameleye neden ihtiyaç duyuldu çıkıp gerekçeleriyle açıklamaları gerekir" dedi.

'TUZUN BİLE KOKTUĞU DÖNEMLERDEN GEÇİYORUZ'

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Nevzat Özkunt ise UBP Kadın Kolları Başkanı'nın sahte diploma iddiasıyla örneği görülmemiş bir şekilde gizlice mahkemeye çıkarılıp teminatla serbest bırakılmasına sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi.

Özkunt, “Tuzun bile koktuğu dönemlerden geçiyoruz” diyerek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Eski bir bakanın yok yere 3 gün tutuklu kaldığı ve her gün kelepçeli olarak basın önünde mahkemeye çıkarıldığı, UBP'nin kadın kolları başkanının ise sabahın köründe ve gizlice mahkemeye çıkarıldığı ve sahtekarlıktan serbest bırakıldığı bir düzen var. Başbakan Üstel’in talimatı ile polis, savcılık ve mahkeme de buna alet oluyor."

YÜKSEK MAHKEMEDEN AÇIKLAMA

Yüksek Mahkeme, kamuoyunda 'sahte diploma davası' olarak bilinen ve Fatoş Ünal’ın gözaltına alındığı olayla ilgili olarak Güzelyurt'taki (Omorfo) mahkeme sürecine dair bir açıklamada bulundu. Yeni Düzen gazetesine yansıyan habere göre, mesai saatleri içinde ‘teminat talebiyle’ mahkemeye çıkarılan Ünal’ın duruşmasında, mahkemeye yapılan 'zanlıyı teminata bağlama talebi' mahkeme tarafından uygun görüldü. 

Yüksek Mahkeme, açıklamasında, “Zanlı, aleyhine getirilen davalardan yargılanmak üzere teminata bağlanarak serbest bırakıldı” ifadesine yer verdi ve tutukluluk talebinin mahkeme huzurunda yapılmadığını vurguladı. Ayrıca açıklamada, teminat ve tutukluluk işlemlerinin belirli bir zamana bağlı olmaksızın mesai saatleri içinde ya da sonrasında da gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

'KIBRIS'A DÖNÜŞÜNDE GÖZALTINDA ALINDI, JET HIZIYLA SERBEST BIRAKILDI'

Kıbrıs’ın kuzeyinde yayın yapan muhalif medya organları, Ünal'ın geçtiğimiz günlerde yurtdışından dönüşü sırasında gözaltına alınmasını tüm ayrıntıları ile kamuoyuna yansıttı. Söz konusu yayınlara göre, uzun süredir devam eden 'sahte diploma' skandalı soruşturmasının bir parçası olarak gözaltına alınan Ünal, 'sabahın erken saatlerinde' Güzelyurt’ta mahkemeye çıkarıldı ve 'jet hızıyla' ve teminatla serbest bırakıldı.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ İSİM ÜSTEL

Geçtiğimiz yıllarda Ankara’nın desteği ile Başbakanlık koltuğuna oturan Ünal Üstel, Kıbrıs’ın kuzeyinde tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. Partisi UBP içerisinde liderlik koltuğunu hedefleyen diğer isimlere göre daha zayıf bir destekçi kitlesine sahip olan Üstel, Faiz Sucuoğlu’nu UBP Genel Başkanlığı ile Başbakanlıktan istifaya götüren sürecin sonrasında Ankara’nın yoğun desteği ile Kıbrıs Türk sağının liderliği koltuğunun yanı sıra Başbakanlık koltuğuna da oturdu. 

Üstel’in Başbakanlığı döneminde Kuzey Kıbrıs, kamuoyunu sarsan skandallarla karşı karşıya kaldı. İlaç skandalından sonra gündeme gelen sahte diploma skandalı için yürütülen soruşturma kapsamında yüksek rütbeli bürokratlar, polis ve askerler tutuklandı. 

Son günlerdeyse Üstel 'Juju' lakaplı Ünal ile yakın ilişkileri nedeniyle tekrardan gündemi meşgul ediyor. Üstel ve Başbakanlık ile yakın ilişkilerini gizlemeyen Ünal, geçtiğimiz dönemde Kıbrıs’ın kuzeyindeki sosyal içerikli buluşmalarda “Biz devlet yönetiyoruz” tarzındaki çıkışlarıyla ünlendi. Ünal’ın ismi yakın dönemde sahte diploma skandalına karışmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)