Kuzey Kore'den ABD-Güney Kore anlaşmasına tepki: Ciddi tehlike yaratacak
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, ABD ile Güney Kore arasında imzalanan Washington Deklarasyonu'nu kınayarak ABD Başkanı Biden için 'bunak' ifadesini kullandı.
DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, ABD ile Güney Kore arasında imzalanan Washington Deklarasyonu hakkında açıklama yaptı. Kim Yo Jong, Kuzey'e karşı nükleer caydırıcılık çabalarını destekleyen anlaşmayı kınayarak müttefiklerin planının "ciddi tehlike"yle sonuçlanacağını söyledi.
AA'nın Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'ndan (KCNA) aktardığına göre, Kim Yo Jong, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un ABD ziyaretinde, Kuzey Kore'yi komşusuna saldırmaktan caydırmak amacıyla Seul ile Washington arasında imzalanan Washington Deklarasyonu'na ilişkin ilk değerlendirmeyi yaparak anlaşmanın Kuzey Kore'ye karşı 'en düşmanca ve saldırgan eylem iradesini' yansıttığını belirtti.
BIDEN'A 'BUNAK', YOON'A 'APTAL' DEDİ
Aynı zamanda Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Daire Başkan Yardımcılığını yürüten Kim, güvenlik ortamındaki değişikliğin Kuzey'i 'daha kararlı adımlar' ile harekete geçireceği konusunda uyardı. ABD ile Güney Kore ittifakını 'düşman' olarak tanımlayan Kim, ittifakın Kore Yarımadası çevresindeki nükleer varlığı güçlendirmeleri halinde Kuzey'in 'meşru müdafaa hakkını onlarla doğru orantılı' kullanacağını belirtti.
Kim Yo Jong, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'ye veya müttefiklerine yönelik herhangi bir nükleer saldırının, Kuzey'deki rejimin sona ermesiyle sonuçlanacağı yönündeki uyarısını, 'bunak kişinin saçma sapan sözleri' şeklinde değerlendirdi.
Yoon'u ise 'beceriksizliğiyle güvenliği krize iten bir aptal' olarak nitelendiren Kim, "ABD ile Güney Kore'nin boş hayali bundan böyle daha sert yanıt bulacak" dedi.
Ne olmuştu?
27 Nisan Perşembe günü ABD Başkanı Biden ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon arasında Washington'da imzalanan deklarasyonda, Güney Kore'nin, ABD'nin genişletilmiş caydırıcılık taahhütlerine tam güven duyduğu ve nükleer caydırıcılığına kalıcı olarak bel bağlamasının önemini, gerekliliğini ve faydasını kabul ettiği vurgulanmıştı.
İki ülke arasında, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek için Nükleer Danışma Grubu'nun (NCG) kurulacağı, bu sayede belli aralıklarla ABD ile stratejik konularda bilgi paylaşımı yapılacağı ve beklenmedik nükleer olasılıkları planlamaya yönelik kurumlar arası masa üstü simülasyon oluşturulacağı duyuruldu.
Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye tehditlerine karşı atılacak yeni adımlardan da bahsedilen metinde, şu ifadeler kullanıldı: "Başkan Biden, ABD'nin Güney Kore'ye ve halkına olan bağlılığının kalıcı ve sağlam olduğunu ve Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye karşı herhangi bir nükleer saldırısına hızlı, ezici ve kararlı bir yanıtla karşılık verileceğini yeniden teyit etti. Gelecekte ABD, nükleer balistik füze denizaltısının Güney Kore'ye yapacağı ziyaretteki gibi stratejik varlıkların Kore Yarımadası'ndaki düzenli görünürlüğünü daha da artıracak ve ordularımız arasındaki koordinasyonu genişletecek ve derinleştirecektir." (DIŞ HABERLER)