Kuzey Ren Vestfalya'da 'Hıristiyan Birlik-Yeşiller' koalisyonu dönemi

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi seçiminin galipleri Hıristiyan Birlik ile Yeşiller koalisyon hükümetinde uzlaştı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

Geçen mayıs ayında yapılan Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi seçiminin galip partileri Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) ile Yeşiller Partisi, üç hafta süren pazarlık sonunda koalisyon hükümeti kurmak için uzlaştı. Her iki partinin genel kurulları, koalisyon sözleşmesini büyük çoğunlukla onayladı. CDU'da 600 delegeden oylamaya katılan 584 delege evet oyu verirken, sadece 4 delege karşı oy verdi, bir delege çekimser kaldı. Yeşillerden ise 250 delegeden oylamaya katılanların yüzde 85'i koalisyondan yana oy verdi, 30 delege ise karşı verdi. Karşı oy verenlerin çoğunluğunu genç delegeler oluşturdu. Koalisyon sözleşmesinin yarın imzalanması bekleniyor.

'İYİ BİR UZLAŞMA YAPTIK'

CDU Başkanı ve görevdeki CDU – FDP (Hür Demokrat Parti) koalisyon hükümetinin başbakanı Hendrik Wüst, yoğun alkışlarla kesilen Bonn kentinde genel kurulda, Yeşiller ile koalisyon için iyi bir uzlaşma yaptıklarını söyledi. Wüst, geçmişte CDU'da pek sevilmeyen Yeşiller ile bir hükümet kurmuş olmayı bir başarı olarak niteledi. Wüst, “Koalisyon görüşmelerinde, tartılamayan, ölçülemeyen ve okunamayan bir kazanç elde ettik, bu kazanç güven oldu” dedi.

GELECEK KUŞAKLAR İÇİN BAŞARI

Yeşiller'in Bielefeld kentindeki genel kurulu, tahmin edileceği gibi CDU'ya göre çok daha gürültülü ve tartışmalı geçti. Dört saat süren genel kurulda, özellikle genç delegeler, koalisyon sözleşmesini iklim koruma için yeterli bulmadı. Partinin eyalet başkanı Mona Neubaur, koalisyon sözleşmesini özellikle gelecek kuşaklar için bir başarı olarak niteledi. Neubaur, yeniler enerji ile eğitime yatırım ve seçmen yaşının 16'ya düşürülmesini partisinin başarısı olarak niteledi.

'NRW'NİN GELECEĞİ İÇİN SÖZLEŞME'

150 sayfadan oluşan koalisyon sözleşmesi, “NRW'nin Geleceği İçin Sözleşme” başlığını taşıyor. Yeni hükümet, NRW eyaletini, sıfır emisyonla Avrupa'nın sanayi ülkesi yapmayı kendine temel hedef olarak koydu. Bunun için rüzgar ve güneş enerjisini daha çok yatırım yapılacak. Ayrıca eğitime yatırım ile örgütlü suçlarla mücadele de hükümetin temel hedefleri arasında yer alıyor.

Bu hükümetle birlikte NRW eyaletinin tarihinde ilk kez Hıristiyan Birlik ile Yeşiller partileri hükümet edecek. Yeşiller, daha önce SPD ile hükümet etmişti. Son yıllarda sürekli seçmen kaybeden SPD, Almanya'da en sağlam kalesi sayılan NRW eyaletini de artık tümüyle kaybetmiş görünüyor. SPD, 1966'dan 2005 yılına kadar aralıksız tek başına ve koalisyonlarla tam 39 yıl iktidarda kalmıştı. 2005'te bir dönem CDU ile FDP koalisyon hükümeti kurdu, ardından SPD ile Yeşiller hükümete geldi. Bu da SPD'nin son hükümeti oldu. 2017 ile geçen mayısta yapılan seçimleri kaybeden SPD'nin oyu, yüzde 30'un altına düştü. Son seçimde CDU oylarını artırırken, hükümet ortağı FDP büyük oranda oy kaybetti, dolayısıyla hükümet de çoğunluğu kaybetti.

YEŞİLLER KAZANÇLI GÖRÜNÜYOR

Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) uzmanı Caner Aver, koalisyon pazarlığından Yeşiller'in daha kazançlı çıktığını düşünüyor. Aver, “Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlıklarının ayrılmasında Federal Hükümet örnek alınmış. Rüzgar enerjisi yapılanmalarında CDU'nun geçmişte karşı çıkmış olmasına rağmen yapılan reformlar ile maden ocakları gibi konularda kendi politikalarını dayatabildiklerini görüyoruz” diyor. Aver, Yeşiller'in artık solda bir muhalefet partisi olmaktan çıktığını belirterek, partinin gelecekte gerçekçi ve sorumluluk alan bir parti olarak iktidar partisi olacağını düşünüyor.

Öte yandan, NRW'de Hıristiyan Birlik-Yeşiller koalisyonu, Federal Hükümet'in işini zorlaştıracak gibi görünüyor. Aver'e göre Eyalet Temsilciler Meclisinde çoğunluğun CDU'da olması, Federal Hükümet'ten gelecek yasaların buradan geçmesini zorlaştırabilir. Bunun özellikle göçmenleri ilgilendiren çifte vatandaşlık yasası için söz konusu olabileceğini belirtiyor.

NRW YEŞİLLER'E TÜRKİYELİ BAŞKAN

Yeşiller'in koalisyon sözleşmesinin onaylandığı Bielefeld'deki genel kurulunda partinin NRW Eyaleti için başkanlar da seçildi. Yeşiller'de hükümete giren başkanlar, tüzük gereği bu görevlerini bırakmak zorundalar. Partinin yeni NRW başkanları 35 yaşındaki Yazgülü Zeybek ile 28 yaşındaki Tim Achtermeyer oldu. Bir kız çocuğu annesi siyaset bilimci Zeybek, delegelerin oyunun yüzde 92'sini, Achtermeyer ise yüzde 82'sini alarak seçildiler. Wuppertal kentinden olan akademisyen Zeybek,  2010 yılından beri Yeşiller üyesi.