KYK Borçluları Hareketi: Aldığımız borçları ödeyemiyoruz, çünkü geçinemiyoruz
Kredi borçlarının silinmesi talebi ile bir araya gelen öğrencilerin oluşturduğu KYK Borçluları Hareketi, bir an önce adım atılmasını ve borçlarının tamamının silinmesini istiyor. Hareket üyesi Merve Bektaş’a göre her öğrenciye kredi değil, burs verilmesi ve bunun yeterli miktarlara tekabül etmesi gerekiyor.
Ogün Akkaya
KOCAELİ - Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli öğrenci kredisi alanların sayısı beş milyonu geçti. Hali hazırda borçlarını ödeyemediği için icraya verilen öğrenci sayısı ise üç yüz bini bulmuş durumda. İçerisinde üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların bulunduğu bir grup genç, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için bir araya gelerek KYK Borçluları Hareketi'ni oluşturdu. Hareket, borçlarının yapılandırılmasını, faizlerin silinmesini ya da ödemenin ertelenmesini değil, tamamının silinmesini talep ediyor.
‘GÜNLÜK YAŞAMIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMIYOR’
Öğrencilere sunulan burs ve kredilerin ekonomik gelişmeler çerçevesinde yetersiz olduğunu vurgulayan Hareket üyesi Merve Bektaş “Verilen burs ve krediler günlük yaşamın ihtiyaçlarını karşılamıyor. Eğitimin ücretsiz olduğuyla övünülüyor lakin biz öğrenciler yemek yemek, okula gidebilmek, ders kitaplarını alabilmek için para harcıyoruz. Yurtta kalanlar yurt ücretlerini, evde kalanlar ev içindeki harcamalarını bu burs ve kredilerden sağlıyorlar. Eşit bir şekilde dağıtım için yemekhanelerin ücretsiz kitapların ve ulaşımın cidden ulaşılabilir olması, her öğrencinin kredi değil burs alması ve bunun yeterli miktarlara tekabül etmesi gerekir” dedi.
‘FAİZLERLE BORÇLARIMIZ İKİYE, ÜÇE KATLANDI’
Her seçim döneminde siyasi partilerin ve ittifakların vaat listelerinde KYK borçları için iyileştirici maddeler bulunduğunu ama hiçbir zaman çözüme ulaştırılmadığını belirten Merve Bektaş, acil bir somut adım atılmadığı takdirde Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını belirterek, “KYK borçları 14 kere Meclis'e geldi ama bir çözüme ulaşmadı. Bütün bunlar olurken aylık 1,4 oranında faizlerle borçlarımız ikiye, üçe katlandı. Hakkımızda haciz işlemleri başlatıldı. Çeşitli ertelemeler yapıldı ancak bu ertelemelerde aylık %1.4 oranındaki faiz işlemeye devam etti. Türkiye’nin dört bir yanından 5 milyon borçlu gençten bahsediyoruz. Bu 5 milyon gencin herhangi bir aracı olmadan gerçek muhatapları ile bu meseleye dair söz söylemesinin bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
‘ON BİNLERCE LİRA BORÇ ALTINDA EZİLEREK YAŞAMAYI KABUL ETMİYORUZ’
Türkiye’de milyonlarca gencin yeni güne borçla başladığını, eğitimine devam etmek, beslenmek, barınmak ve ulaşım için sürekli olarak borçlanmaya devam ettiğini belirten Bektaş, “Bizim sesimiz duymayanlar kimin sesini duyuyor? Kimi temsil ediyor? Daha geçtiğimiz günlerde Cengiz Holding’in 9,5 milyar lira vergi borcunu tek kalemde silenlerin gücü aileleriyle beraber 20 milyonu bulan bizim gibi yoksullara hiçbir çare sunmuyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz henüz 20’li yaşlarının başında on binlerce lira borç altında ezilerek yaşamayı kabul etmiyoruz. Üniversitede eğitimi esnasında temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için aldığımız borçları ödeyemiyoruz, çünkü geçinemiyoruz” ifadelerini kullandı.