KYK yurdunda ihmal: Üst kısmı çöken bina tahliye edilmedi
Alanya’da üst katı çöken 7 katlı KYK yurdunun tahliye edilmeyip kullanılmaya devam ettiği ortaya çıktı. Tedirgin olduklarını söyleyen öğrenciler, yurtlarda yaşanan tek sorunun bu olmadığını belirtti.
ANTALYA - Alanya'da KYK yurtlarıyla ilgili öğrenciler ciddi sorunlarla yüz yüze. Alanya'nın farklı bölgelerine dağılmış kız ve erkek yurtlarında yaşanan sorunlarla ilgili öğrenciler ve aileleri, çözüm arıyor. Öğrenciler, yemek hijyeninden bozuk asansöre, sürekli yaşanan su kesintlerinden yurdun en üst katının çökmesine rağmen tahliye edilmemesine kadar yaşadıklarını yetkililere iletse de sorunları hala devam ediyor.
Alanya'da Terken Hatun KYK Kız Yurdu 7 blok, Alanya KYK Erkek Yurdu 4 bloktan oluşuyor. Toplam 11 bloktan oluşan KYK yurtlarında yaşanan sorunlara yetkililerin sessiz kalması üzerine öğrenciler, şikayetlerini 'Şikayetvar' adlı internet sitesinde dile getirmeye başladı.
EN ÜST KAT ÇÖKTÜ
Alanya’daki devlet yurtlarının durumu hakkında bir rapor hazırlayan Antalya Çevre ve Kent Çalıştayı’nın öğrenci temsilcisi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi öğrencisi Doğukan Çelik de yurtlardaki sorunları sıraladı. Yerel idarelere iletilen bu raporda, Alanya KYK Kız Yurdu’nun F Blok’taki en üst katının 2023’ün ekim ayında çöktüğünü belirten Çelik, büyük bir faciayla sonuçlanabilecek bu olaydan sonra yurt yönetiminin sadece çöken katı tahliye etmekle yetindiğine, geriye kalan 6 katta ise öğrencilerin yaşamaya devam ettiğine vurgu yaptı.
‘OTELDEN BOZMA YAPILAR YURT YAPILMIŞ’
Alanya’daki devlet yurtlarının belli bir standartlarda yapılmadığını, çoğunun aparttan ya da otelden bozma yapılar olduğuna değinen Çelik, hazırladığı raporda şu bilgilere yer verdi: “Her biri şehrin başka bir tarafında olan bu binaların birer eğitim binası olarak yüksek güvenlik tedbirleri alınarak inşa edilmediği anlaşılıyor. Üniversite öğrencilerinin yurtlara yoğun ihtiyacı ortaya çıkınca, bölgedeki çeşitli yapıların imar planları hızla değiştirilip eğitim alanına çevrilmiş. Hal böyle olunca kalite standartları da yok. Odaların büyüklüğü de belli bir standartlarda değil. Hepsinin türlü eksikleri var. Kimisi büyük, kimisi küçük. Kimi binaya ek kat çıkılmış. Üst katı çöken F Blok da otelin biri yurda dönüştürülerek öğrencilere açılmış. Üst kat yapıya sonradan eklenmiş olabilir. Çökmenin sebebinin de bu olduğunu tahmin ediyoruz.”
‘BÜYÜK BİR GÜRÜLTÜ KOPTU, KOŞUP BAKTIK Kİ ÇÖKMÜŞ’
Yurtta kalan bir ALKÜ mühendislik öğrencisi, kaldıkları binanın üst kısmı çöktüğü anda yaşanan paniği anlattı: “Bütün bir katın nasıl çöktüğüne inanmak zor. Ama bütün bir kat çöktü, parça parça döküldü. O kat kullanılmıyor şu anda. Biz o anda yurttaydık. Çökme sırasında büyük bir gürültü koptu, sesi duyup koşup baktık. Yan duvarlar dökülmüş, demirler ortaya çıkmıştı. O kat yapılırken bazı kısımlarda kartonpiyer gibi malzemeler kullanılmış. Aşırı yağışların olduğu ekim ayının sonunda bu malzemeler yumuşayıp çökmüş. Çöken katın hemen altındaki katta tuvaletlerin olduğu bölüm de bu çökme nedeniyle hasar gördü. Hemen video çekerek kayıt aldık. Ortaya çıkan tehlikeyi fotoğraf ve video kayıtlarıyla birlikte gerekli mercilere ilettik.”
‘TAVANDA MANTARLAŞMA BAŞLADI, YAVAŞ YAVAŞ ÇÜRÜYOR’
Yaklaşık 3 aydır yaptıkları başvurulardan bir sonuç alamadıklarını söyleyen öğrenci, “Şu anda 6’ncı katın tavanında mantarlaşma başladı. Küf değil, bildiğimiz, yediğimiz türden mantarlar çıktı. Tavan yavaş yavaş çürüyor. Bir gün başımıza çöker diye korkuyoruz. Her gün korku içinde merdivenleri çıkıyoruz. Bir kat çöktüyse diğerleri de her an çökebilir. Bazı geceler korkudan uyuyamıyoruz. Şehirde kiralar çok yüksek olduğu için yurttan ayrılıp eve de çıkamıyoruz. İmkanım olsaydı hemen eve çıkardım ama bu ekonomik şartlarda maalesef mümkün değil” dedi.
‘ASANSÖRÜ TAMİR EDEN USTA ‘BİNMEYİN’ DEDİ’
Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci de asansörlerin durumuna dikkat çekti. 8 katlı yurttaki bozuk asansörü tamir eden ustayla aralarında geçen konuşmayı aktaran ALKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencisi, “Asansörün tamir işi bittikten sonra usta bize, 'Bu asansörü kullanmayın. Elimden gelenin en iyisini yaptım ama çok sağlam olmadı. Bana verilen malzeme bu kadardı’ dedi. Bu sözleri duyunca bir daha asansöre binmedik” diye konuştu.
‘BAZI ÖĞRENCİLER ‘YA ALLAH’ DEYİP BİNİYORLAR’
O günden beri her gün 8 kat yukarı merdivenle çıktıklarını belirten öğrenci, zaman zaman bazı öğrencilerin her şeyi göze alıp asansöre bindiğine şahit olduklarını söyledi. Aynı katta kalan başka bir öğrenci de şöyle konuştu: “Bazı öğrenciler, küçücük odalarda 6 kişi kalıyor. Bazılarının kendine ait çalışması masası, sandalyesi, komodini yok. Biz şanslıyız, onlara göre daha iyi durumdayız.”
‘BİR ÖĞRENCİ YAĞMURUN ALTINDA YIKANDI’
Alanya KYK Erkek Yurdu’nun yaklaşık 2 bin kişilik A-B bloğunda kalan bir Eğitim Fakültesi öğrencisi, yurtta 2023 Aralık’tan beri uzun süreli su kesintileri yaşandığını ve bu nedenle tuvalet, banyo gibi temel insani ihtiyaçlarını bile yurtta karşılayamadıklarını anlattı. Öğrenci, yaşadıkları durumu şu sözlerle ifade etti: “21. yüzyılda su yok. Böyle bir şey olabilir mi? Yaklaşık 1,5 aydır sular kesiliyor ve her kesildiğinde bir hafta gelmiyor. Tuvaletler pislikten geçilmiyor. İnsan olduğumuz unutuluyor. En son kesintide bir hafta hiç su yoktu, yurttan bir arkadaşımız günlerdir yıkanamadığı için sağanak yağışta dışarı çıktı, yağmurun altında duş aldı. Protesto etmek için koridorlara çıkıp bağırıyoruz, yurt yönetimini şikayet ediyoruz ama hiçbir şey değişmiyor. İnanılması güç bir yokluğun içinde yaşıyoruz. Çözüm taleplerimiz sonuçsuz kalıyor.”
‘YURTTA YEMESEK DE OLUR AMA DİĞERLERİ HAYATİ’
Erkek yurdunda kalan Tıp Fakültesi’nden bir öğrencisi ise 2023-2024 eğitim öğretim sezonunun başından beri yemeklerde eldivenden deterjan kalıntısına hijyen kurallarına aykırı ve mide bulandırıcı birçok şeye rastladıklarını söyleyerek durumu şöyle özetledi: “İlk zamanlar yurtta yemek yiyorduk. Ama sonra öyle şeyler gördük ki yurtta yemek yemeyi bıraktık. Hadi yemek sorunu yurtta yemeyince ortadan kalkıyor. Ya diğerleri? Tepesi çöken, suyu olmayan bloklardaki arkadaşlar ne yapsın? Herkes elini yüreğine koyup bir düşünsün. Bir bloktaki asansör kadere emanet çalışıyorsa, diğerleri nasıldır? Gözle görülür bu kadar çok sorunu olan yurtların deprem dayanıklılığı nasıldır? Bizim canımız bu kadar kıymetsiz mi?”
UZUN SU KESİNTİLERİ KIZ YURDU ŞİKAYETLERİNDE DE VAR
KYK Kız Yurdu'nda da Alanya Erkek Yurdu’na benzer bir su sorununun yaşandığı, yapılan şikayetlere yansıdı. Yurtta uzun su kesintilerinin olduğunu 30 Ekim’de Şikayetvar adlı internet sitesine yazan bir öğrenci, şu ifadeleri kullandı: “Alanya Terken Hatun KYK Kız Yurdu C Blok’ta kalıyorum. Yurdun suları kesiliyor ve saatlerce gelmiyor. Ne zaman geleceğine dair bilgi de verilmiyor. Lavaboya gidemiyoruz, mağdur oluyoruz. Ayrıca yemekhanede yemekler buz gibi oluyor. Et ve kıymalı yemekler çok kötü kokuyor. Yenecek gibi değil.”
‘ASANSÖR BOZUK, ONARIM YAPILMIYOR’
Terken Hatun KYK Kız Yurdu'nda kalan başka öğrencinin 2 Kasım’da internet sitesine yazdıkları ise şöyle: “Günlerdir asansörümüz çalışmıyor. Gün içinde çok yoruluyoruz. Bir de sürekli 5-6 kat inip çıkmak çok zor oluyor. Gördüğümüz kadarıyla hiçbir onarım da yapılmıyor. Gereğinin yapılmasını arz ediyoruz. Teşekkürler.”