'KYK yurt ücretlerinin yüksek oranlarda artırılmasının gerekçesi nedir?'

DEM Parti'li Sümeyye Boz, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt ücretlerine yapılan yüzde 50'lik zamla ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Üniversitelerde yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla beraber, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt ücretlerine yapılan yüzde 50'lik zammın öğrencilerin barınma haklarını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sümeyye Boz, şu soruları yöneltti:

"KYK yurt ücretlerinin bu kadar yüksek oranlarda artırılmasının gerekçesi nedir? Öğrencilerin ve ailelerinin maddi durumları göz önünde bulundurulduğunda, bu zammın geri alınması ile ilgili nasıl bir planlama yapılmaktadır? Eğitim ve barınma hakkının korunması adına ne tür önlemler alınacaktır?

"Deprem güçlendirmesi" adı altında uygulanan 21 kişilik oda uygulaması, öğrencilerin güvenliğini tehlikeye attığı ve bu tür kalabalık ortamlarda hijyen, sağlık ve güvenlik standartlarının sağlanması nasıl garanti edilecektir? Bakanlığınız, bu durumu önlemek için hangi tedbirleri almayı planlamaktadır?

Yurt odalarında yaşanan aşırı kalabalık ve artan ücretler ile ilgili öğrenci ve velilerden gelen şikayetlere nasıl bir yanıt verilecektir? Öğrencilerin barınma koşullarını iyileştirmek için Bakanlığınızın yürütmeyi düşündüğü herhangi bir plan veya proje var mıdır?

Yurtlarda talep edilen 685 TL'lik depozito ücreti, öğrenciler için ek bir mali yük oluşturmaktadır. Bu ücretin belirlenme kriterleri nelerdir? Öğrencilerin bu yükümlülükten muaf tutulması veya depozito ücretinin azaltılması için atılacak adımlar nelerdir?

KYK yurtlarının öğrencilere sunmuş olduğu hizmetlerin kalitesinin artırılması ve daha uygun fiyatlı barınma seçeneklerinin sağlanması adına, Bakanlığınızın uzun vadeli  stratejileri nelerdir?"