Lahur Talabani: Görünüşe göre IŞİD yeniden örgütlendi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Başkanı Lahur Şeyh Cengi Talabani, Irak'taki son IŞİD saldırıları hakkında Reuters ajansına konuştu. Talabani, IŞİD'in yeniden örgütlenmiş göründüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Başkanı Lahur Şeyh Cengi Talabani, Irak'ta saldırılarını yeniden artırmaya başlayan IŞİD'in geri dönüşünden endişelendiğini söyledi. Talabi, "Görünüşe göre IŞİD yeniden örgütlendi" dedi.

Eski bir istihbarat şefi de olan Talabani, Reuters ajansıyla Süleymaniye'de yaptığı söyleşide, IŞİD'in bir 'geri dönüş' yapmaya çalıştığına dair birçok gösterge olduğunu söyledi. "IŞİD hiçbir zaman tamamen ortadan kaldırılmadı" diyen Talabani, Irak'ta hâlâ birkaç bin IŞİD militanı bulunduğunu belirtti.

'38 KÜRT IŞİD ÜYESİ YAKALANDI'

Talabani, IŞİD'in sosyal medya dahil farklı kanallardan hâlâ militan toplayabilmesinin özellikle alarm verici olduğunu söyleyerek, üç hafta önce 20-22 yaşlarında hepsi Kürt olan 38 IŞİD üyesinin yakalandığını anlattı. Talabani, "Saldırı düzenlemek üzereydiler, ekipman, bomba ve patlayıcı edinmişlerdi. Bu bir alarm ziliydi" diye konuştu.  

'ERBİL-BAĞDAT GERİLİMİ IŞİD'İ GÜÇLENDİRİYOR'

Iraklı Kürt yetkili, Bağdat ile Erbil yönetimleri arasındaki anlaşmazlığın da güvenlik sorunlarına katkıda bulunduğunu söyledi. Talabani, merkezi yönetim ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında tartışmalı olan toprakların IŞİD'İn faaliyet gösterebildiği yerler olmaya devam ettiğini belirterek, "Erbil ile Bağdat arasındaki koordinasyon eksikliği IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasına, güçlenmesine, daha faal ve becerikli hale gelmesine yol açtı" dedi.

'ABD'NİN TAMAMEN ÇEKİLMESİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR'

Talabani, ABD'nin Irak'tan tamamen çekilmesinin IŞİD saldırıları açısından olumsuz etkileri olmasından endişelendiğini de söyledi.

IŞİD'in Irak'ta son günlerde düzenlediği saldırılarda en az 19 güvenlik görevlisi öldü. IŞİD'in 21 Ocak'ta Bağdat'taki bir pazarda düzenlediği çifte intihar saldırısında da 32 kişi ölmüştü. Bu, Irak'ın başkentinin son üç yıldır sahne olduğu en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçmişti. Son aylarda, Iraklı yetkililerin IŞİD'i sorumlu tuttuğu 25'ten fazla saldırı düzenlendi.

Irak Cumhurbaşanı Berhem Salih de geçtiğimiz hafta Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkenin IŞİD'le mücadelede henüz rahatlayamayacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)