Lapid'den Ben-Gvir'e: TikTok palyaçosunun tek isteği Orta Doğu'yu ateşe vermek

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i 'Orta Doğu'yu yakmaya çalışmakla' suçlayan Lapid, "TikTok palyaçosunun tek isteği Orta Doğu'yu ateşe vermek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in eski başbakanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, Mescid-i Aksa'da tırmanan gerginliğin, Benyamin Netanyahu hükümetinin sorumluluk almamasından kaynaklandığını belirterek Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i 'Orta Doğu'yu yakmaya çalışmakla' suçladı.

AA'nın aktardığına göre Lapid, son günlerde İsrail polisinin art arda düzenlediği baskın ve saldırılar nedeniyle işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da artan gerginliğe ilişkin İsrail Radyosu'na açıklama yaptı. İsrail polisinin, Aksa'da itikaf halindekilere yönelik şiddetini, 'hükümetin sorumsuzluğuna' bağlayan Lapid, Filistinlileri hedef gösteren İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir için "TikTok palyaçosunun tek isteği Orta Doğu'yu ateşe vermek" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

İsrail polisinin iki gece üst üste Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, plastik mermi ve coplarla saldırması, işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, Batı Şeria'da da tansiyonu yükseltmişti.

İsrail polisi bugün de sabah erken saatlerde namaz için Mescid-i Aksa'ya gelmeye çalışan Filistinli gençlere müdahale ederek, girişlerine izin vermemişti. İçeri alınmayan Filistinli gençler, Mescid-i Aksa çevresinde sabah namazı kılmıştı. Daha sonra da Fanatik Yahudi yerleşimciler, İsrail güçlerinin korumasında Mescid-i Aksa'nın avlusuna baskın düzenlemişti.

Fanatik Yahudiler, 5-13 Nisan'daki Hamursuz (Pesah) Bayramı sırasında Aksa'ya yönelik baskın çağrılarını artırmıştı. Bu dönemde baskın bekleyen Filistinliler ise ramazan ayında Müslümanlara Mescid-i Aksa'da itikaf çağrısında bulunmuştu.

Fanatik Yahudi 15 haham da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e mektup yazmıştı. Mektupta, Netanyahu ve Ben-Gvir'den Yahudi yerleşimcilerin Hamursuz Bayramı'nda Mescid-i Aksa'da kurban kesmeleri için izin verilmesini isteyen hahamlar, kurban kesmeyi başaranlara 5 bin 500 dolar değerinde ödül verilmesini önermişti. (DIŞ HABERLER)