Las Tesis davası ertelendi

İzmir'deki Las Tesis eylemi sonrası 24 kadın hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme heyeti ifadelerin ardından duruşmayı 19 Ekim tarihine erteledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Alsancak ilçesinde, 15 Aralık 2019'da gerçekleştirilen Las Tesis eylemine katılan 24 kadın hakkında, Türk Ceza Kanunu 301'inci maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması İzmir 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Korona virüsü (Covid-19) salgını ve İzmir depremi nedeniyle ilk duruşması iki kez ertelenen davanın bu duruşmasına sanıklardan Arzu Sert ve avukatı katılırken, yargılanan diğer kadın sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada ifade veren Sert, katıldığı eylemin yasal olduğunu ve suç unsuru bulunmadığını ifade ederek suçlamaları kabul etmedi. Sert beraatini talep etti. İfadenin ardından mahkeme heyeti duruşmayı 19 Ekim tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Alsancak'ta 15 Aralık 2019 günü yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleştirilen Las Tesis eyleminden bir gün sonra, eyleme katılan 24 kadın hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve kadınlar evlerinden gözaltına alınmıştı.
İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet edildiği ve “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme" suçunun işlendiği iddia edildi.

Las Tesis dansında geçen “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleri de suç unsuru olarak nitelendirilmişti. Ayrıca performansın ardından atılan “Yaşasın kadın dayanışması", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük", "Kadınlara değil katillere barikat" sloganları da 'suç' kapsamına alınmıştı.