Lavrov: Filistinlilerin Amerikan silahlarıyla öldürülmesi derhal durdurulmalı

Filistin'e saldırıları süren İsrail'e desteği nedeniyle ABD'ye tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Filistinli sivillerin Amerikan silahlarıyla öldürülmesi derhal durdurulmalıdır" dedi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda konuşma yaptı.

İHA'nın haberine göre, İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğü saldırılardan endişe duyduklarını söyleyen Sergey Lavrov, "bu tür siyasi cinayetlerin sıradan hale geldiğini" belirtti. 

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını da kınayan Lavrov, "Hâlâ merhamet duygusu taşıyan herkes, eşi benzeri görülmemiş bir insani felakete dönüşen ekim trajedisinin Filistinlilerin toplu cezalandırılması için kullanılmasına öfke duymaktadır. Filistinli sivillerin Amerikan silahlarıyla öldürülmesi derhal durdurulmalıdır" dedi.

Lavrov, başkenti Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız, egemen bir Filistin devletinin tanınması gerektiğini de vurguladı.

Ukrayna savaşına da değinen Sergey Lavrov, "Burada, Rusya gibi nükleer bir güçle savaşma fikrinin anlamsızlığı ve tehlikesi hakkında konuşmayacağım" ifadelerini kullandı.

'İSRAİL, İRAN VE HİZBULLAH'I TAHRİK ETMEYE ÇALIŞIYOR'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov konuşmasının ardından Birleşmiş Milletler binasında basın toplantısı düzenledi.

"Sizce Nasrallah'ın ölümü İsrail'i durduracak mı yoksa İsrail'in Güney Lübnan'ı işgal etmesinden endişe ediyor musunuz?" sorusuna yanıt veren Lavrov, bunun İsrail'in gerçekleştirdiği ilk siyasi suikast olmadığını söyledi.

İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi de İran'da öldürdüğünü, Suriye'deki İran konsolosluğuna da saldırdığını hatırlatan Lavrov, birçok kişinin İsrail'in ABD'yi çatışmaya doğrudan çekmeye çalıştığını dile getirdiğine işaret etti.

Lavrov, "Bu nedenle İsrail, İran ve Hizbullah'ı tahrik etmeye çalışıyor" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, diğer taraftan İran'ın sorumlu bir davranış sergilemeye devam ettiğini belirterek bunun gerekli olduğunu ve kayda geçmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de aynı taktiği uyguladığını ve NATO ülkelerini doğrudan çatışmanın içine çekmeye çalıştığını savunan Lavrov, "Ondan sonra oturup izleyecekler. Bunun doğru bir yol olduğunu düşünmüyorum. Siyasi hesaplaşmalar için terörist yollara ve kan akıtmaya başvurulmamalı" dedi.

(HABER MERKEZİ)