Lavrov: Suriye konulu bakanlar toplantısı için hazırlıklar sürüyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, Moskova'daki Suriye konulu dörtlü görüşme hakkında, "Süreç şeffaf şekilde devam etmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye yaptığı iki günlük ziyaretin ikinci gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İki bakan, heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, konuşmasına Maraş merkezli depremlerin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı insani yardım ve destek için teşekkür ederek başladı. Lavrov ile sürekli temas halinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, görüşmelerin 'kapsamlı ve verimli olduğunu' söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: TAHIL ANLAŞMASININ SÜRMESİ ÖNEMLİ

Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, savaşın 'uluslararası hukuk kapsamı içinde ve müzakere ile bitmesi gerektiğini' kaydetti. Lavrov ile tahıl koridoru anlaşmasını ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, 'anlaşmanın sürmesini önemli olduğunu' belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya tahılı ve gübresinin ihracatının önündeki engellerin ortadan kaldırılması konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

"Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Dünya gıda krizinin azaltılması bakımından da önem arz ediyor bu anlaşma" diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moskova'daki dörtlü görüşme hakkında da konuştu. Moskova'da Suriye konulu görüşme hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Süreç şeffaf şekilde devam etmeli" dedi.

LAVROV: 27 NİSAN'DA AKKUYU'YA ENERJİ SEVK EDİLECEK

Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Lavrov da konuşmasına Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye yardım ve destekten bahsederek başladı. 

'İki ülke arasında samimi görüşmelere' işaret eden Lavrov, görüşmede Akkuyu Nükleer Santrali'nin de ele alındığını kaydederek, "27 Nisan tarihinde santralin birinci blokuna enerji sevk etmiş olacağız" açıklamasında bulundu.

Suriye ile ilişkileri görüşmeye özellikle zaman ayırdıklarını aktaran Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Libya ve Filistin meselelerini de görüşmeleri sırasında ele aldıklarını kaydetti. Lavrov, Rusya'nın Türkiye-Ermenistan normalleşmesini de desteklediğini belirtti.

'UKRAYNA KONUSUNDA GÖRÜŞMELERDEN İMTİNA ETMİYORUZ'

"Ukrayna meselesini de ele aldık" diyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Biz hiçbir zaman görüşmelerden imtina etmedik" diyerek 'görüşmelerin ancak Rusya'nın haklı çıkarları göz önünde bulundurularak yapılabileceğini' savundu. Farklı ülkelerin girişimlerine de değinen Lavrov, "Bu, aslında bir semptomdur. ABD, hegemon olmak istiyor. Herkese kendi tutumunu empoze etmeye çalışıyor. Dünya düzeninin kurulduğu kuralları belirlemek istiyor" dedi.

Tahıl anlaşmasına da değinen Lavrov, bu kapsamda sevk edilen Ukrayna tahılının büyük bir kısmının Avrupa'ya sevk edildiğini iddia etti. Ukrayna tahılının 'imtiyazlı bir şekilde sevk edildiğini' söyleyen Lavrov, "Bu tahıla muhtaç olan ülkeler, bu tahılın yalnızca yüzde 3'üne ulaşabiliyor... Tahıl anlaşmasının Rusya kısmı uygulanmıyor" ifadelerini kullandı. 

'TAHIL ANLAŞMASINA İHTİYACIMIZ OLUP OLMADIĞINI SORGULARIZ'

İki bakan, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tahıl koridoru anlaşmasının hangi süreyle uzatıldığına ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Rusya'nın anlaşmanın 60 günlüğüne uzatıldığını açıkladığını hatırlatarak, "Rus tahıl, gübre ve amonyağının ihracatı konusunda BM ile Rusya arasında bir görüş birliği bulunuyor" dedi. Bazı adımların atıldığını, ancak sorunların tam olarak çözülmediğini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz hem Rusya tarafına hem Ukrayna tarafına bazı konuların birbirinden ayrılması gerektiğini ifade ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Savaşın bitirilmesi konusunda Türkiye'nin 'samimi çabalarını' hatırlatan Çavuşoğlu, bundan sonra benzer çabaların süreceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Batılı mevkidaşlarımızın da çok iyi bildiği bir şey var: Ne gübre ne tahıl yaptırım listelerine dahil edildi" bilgisini paylaştı. Rus gemilerinin limanlara giremediği gibi karşılaşılan zorluklarından bahseden Lavrov, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen'e atıfla, Leyen'in 'kendilerine bir bakıma, "Siz bu tahıl ve gübreyi depolayın, nasılsa satamayacaksınız " dediğini' kaydetti.

Tahıl anlaşmasını 60 günlüğüne uzattıklarını söyleyen Lavrov, Rus tahıl ve gübresi ile ilgili durumun sürmesi durumunda "Bu anlaşmaya ihtiyacımız var mı?" diye soracaklarını belirtti.

'SURİYE KONULU BAKANLAR TOPLANTISI İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR'

İki bakan, Rusya-Ukrayna savaşının ardından olası bir Suriye-Türkiye-Rusya-İran dışişleri bakanları toplantısı ve Türkiye'nin Suriye ile normalleşme adımları hakkındaki soruyu yanıtladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, toplantı için hazırlıkların sürdüğünü söyleyerek "Tarih konusunu da görüşüyoruz" bilgisini paylaştı.

Lavrov, "Dışişleri bakanlarının toplantısı için hazırlık devam ediyor. Tarih konusunu da görüşüyoruz. Her dört taraf için uygun tarih belirleyeceğiz" dedi.

LAVROV: RUSYA BAŞKA ÜLKELERİN İÇİŞLERİNE KARIŞMAZ 

Türkiye'de seçim kampanyasının başladığı hatırlatılarak 'Rusya'nın seçimde kimi desteklediğinin' sorulduğu Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Beni kimseyle karıştırmadınız değil mi? Bu soruları ABD'nin toplantılarında sorabilirsiniz. Biz, başka ülkelerin içişlerine karışmayız" yanıtını verdi. 

'Renkli devrimlerin ABD'nin bildiği bir iş olduğunu' iddia eden Lavrov, AGİT temsilcilerinin ve gözlemcilerinin seçimlerden sonra ilgili gözlemlerini paylaşacağını belirtti.

'Soruyu garipsediğini' söyleyen Çavuşoğlu da Lavrov'a yanıtı için teşekkür ederek, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözünü hatırlattı.

TOPLANTI GÜNDEMİ: İKİLİ VE BÖLGESEL KONULAR

Dışişleri Bakanlığı'ndan 6 Nisan'da yapılan yazılı açıklamada, "Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 6-7 Nisan 2023 tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecektir. Ziyaret sırasında ikili ve bölgesel konular görüşülecektir" ifadelerine yer verilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Lavrov’un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak ikili ve uluslararası gündemdeki çeşitli konuları müzakere etmek üzere Türkiye’yi ziyaret edeceği belirtilmişti.

Uluslararası durumun ağırlaşmasına rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi diyaloğun her şeyden önce liderler seviyesinde devam ettiği vurgulanan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenli ve güvene dayalı iletişiminin, sonuncusu 25 Mart’ta olmak üzere bu yıl 5 defa telefonla görüşmek suretiyle sürdürüldüğü aktarılmıştı. Açıklamada, Lavrov ve Çavuşoğlu’nun Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumu görüşeceği ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)