Lefkoşa, 50 bin doz Sputnik V aşısı sipariş edecek

Kıbrıs Cumhuriyeti, Covid-19'a karşı Rus aşısı Sputnik V'i almak isteyen ülkeler listesine dahil oldu. Rusya'dan İlk etapta 50 bin doz aşı sipariş edilmesinin planlandığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti, bugün itibarıyla Rusya'da geliştirilen korona virüsü Sputnik V'i almak için sıraya giren ülkeler listesine resmen dahil oldu. Tüm Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi aşı tedarikinde sorunlar yaşayan Kıbrıs hükümeti, Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) onay alması halinde Rus aşısı edinmek için düğmeye bastı.

Kıbrıs hükümeti, Sputnik V aşısının alımıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirildiğini ve aşının EMA tarafından onaylanması durumunda ilk olarak 50 bin doz aşı sipariş edildiğini açıkladı. Buna göre, bu partiyi yeni siparişler de izleyecek.

'ANLAŞMA 15 GÜN ÖNCE YAPILDI'

Lefkoşa’daki son bilgilere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Rus aşısı için Moskova'yla 15 gün önce anlaşmaya vardı. İlk sipariş iki ülke arasında imzalanan ilgili anlaşma çerçevesinde yürürlüğe konuldu. Sputnik V’nin Kıbrıs’tan sipariş alması, birçok AB ülkesinde AstraZeneca aşısının kullanımının kan pıhtılaşması gerekçesiyle askıya alındığı ve tartışmaların sürdüğü bir süreçte gündeme geldi 

Kıbrıs dün itibarıyla Almanya ve Fransa gibi ülkelerin benimsediği yeni stratejiyi devreye sokarak, AstraZeneca aşısının kullanımını en erken perşembe gününe dek askıya almıştı. Bununla birlikte Kıbrıs Sağlık Bakanlığı, adanın güneyinde kullanılan AstraZeneca aşılarıyla ilgili olarak şu ana dek herhangi bir sorunun gözlemlenmediği bilgisini de kamuoyuyla paylaştı. Kıbrıs'ın, EMA’nın kısa süre içinde olumlu yönde açıklanması beklenen raporu temelinde AstraZeneca aşısını yeniden kullanmaya başlaması bekleniyor.

'RUMLAR KKTC'DE KULLANILAN SINOVAC AŞISINDAN ENDİŞELİ'

Öte yandan, Lefkoşa’daki kaynaklara göre Rum tarafı, adanın kuzeyinde kullanılan Sinovac aşısıyla ilgili kaygılı bir duruş sergilemeye devam ediyor. Rum liderliğinin, 'Sinovac aşısının uluslararası akademik ve bilim çevrelerinde onaylanmadığı' gerekçesiyle ada içi dolaşım konusunda endişe duyduğu ancak çözüm için nisan sonunda yapılacak zirveyi gölgelememek adına Yeşil Hat'taki geçişlerin hangi şekilde normale döneceğiyle ilgili soruları cevaplamaktan kaçındığı belirtiliyor.