Lezita işçileri McDonald's önünde: Lezita ile ilişkideki firmalara yönelik eylemlerimizi Türkiye geneline yayarız

İzmir'de faaliyet gösteren Lezita fabrikasında 50 gündür direnen işçiler, Lezita'nın tedarikçisi olduğu McDonald's önünde basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Kemalpaşa'da bulunan Abalıoğlu Lezita Fabrikası'nda işten çıkarılan işçilerin mücadelesi 50 günü geride bıraktı. Öz Gıda İş Sendikası ile birlikte 39 işçinin fabrika önündeki bekleyişi sürerken, sendika Lezita ile iş ortaklığı bulunan firmalara yönelik uyarı eylemleri kapsamında bugün Beşiktaş McDonalds önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına yapılan açıklamada İzmir’de faaliyet gösteren Lezita fabrikasının işçi ve emek düşmanı tutumunu devam ettirdiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, "Lezita’nın ürünlerini alan ve satan tüm işletmelere açık çağrıda bulunuyoruz. İşçilere yönelik yıldırma amaçlı ve onur kırıcı girişimlerini durdurması için tedarikçiniz Lezita’ya baskı yapın. Lezita’nın hukuk dışı uygulamalarını görmezden gelmek, bu zulme ortak olmak demektir" ifadeleri kullanıldı.

'TÜRKİYE GENELİNE YAYMAKTAN ÇEKİNMEYİZ'

Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ise Lezita’nın ürün verdiği McDonald’s firmasını, işçi haklarına saygı duymayan tedarikçisini uyarmaya davet etti. Dünyanın birçok ülkesinde, insan haklarına uymayan tedarikçilere yönelik denetleme ve yaptırım gücü kullanan McDonald’s firmasının, Türkiye’deki tedarikçileri konusunda da standartlara uymasını beklediklerini söyleyen Şengün, “Aksi takdirde, sendikal örgütlenme ve emek karşıtı tutumu nedeniyle hem Lezita hem de McDonalds gibi ticari ilişkide bulunduğu firmalara yönelik eylemlerimizi tüm Türkiye geneline yaymaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

BİM, McDonalds, A101, KFC Genel Müdürlükleri önünde yaptıkları açıklamaların, örgütlenme hakkı konusunda hukuka uygun davranılması için bir davet olduğunu vurgulayan Şengün, şöyle devam etti:

"Bu şirketlere, tedarikçileri Lezita’nın haksız ve hukuksuz uygulamalarını anlattık ve Lezita’yı hukuka uymaya davet etmeleri için nezaketle talepte bulunduk. Bu aşamadan sonra adı geçen zincir markaların, Lezita’nın hukuksuzlukları konusunda habersizmiş gibi davranmaları mümkün olmayacaktır. Açıkça haykırıyoruz ki; Öz Gıda İş olarak işçi ve emek düşmanı her eylem ve söylemin karşısında dimdik duracağız. Emek ve ekmek düşmanı her firmaya ve bu firmalar ile ilişkide olanlara kararlı irademizi göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.”

Açıklamanın ardından işyerine Lezita'nın işçilere yönelik hukuksuzluklarını anlatan mektup bırakıldı. (DUVAR)