Libya açıklarında mülteci teknesi alabora oldu: 30 kişi kayıp

İtalya Sahil Güvenlik ekipleri, Libya açıklarında bir mülteci teknesinin alabora olması sonrası 17 kişiyi kurtardı, 30 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, Libya açıklarında bir mülteci teknesinin alabora olduğunu, 17 mültecinin kurtarıldığını, 30 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

AA'nın haberine göre, yazılı bir açıklama yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Akdeniz'deki mültecilerden gelen yardım çağrılarını sosyal medyadan duyuran 'Alarm Phone' isimli sivil oluşumun yaptığı çağrı ve Libya makamlarının destek talebi üzerine Libya'nın yaklaşık 100 mil açığında alabora olan bir tekneye kurtarma operasyonu düzenlendiğini açıkladı. Operasyonda 17 mülteci kurtarılırken 30 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

'İLGİLİ TARAFLARIN KONUYA KAYITSIZ KALMASI NOT EDİLDİ'

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kayıp mültecilerin bulunması için bölgedeki iki ticari gemi denizden ve Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı'na (Frontex) ait devriye uçağı havadan faaliyetini sürdürüyor. Kurtarılanlardan iki kişinin acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymasından ötürü Malta'ya tahliye edileceği bilgisini de paylaşan Komutanlık, 'söz konusu kurtarma operasyonunun İtalya'nın arama-kurtarma bölgesinin sınırları dışında olduğunu ve ilgili diğer ulusal deniz kurtarma ve koordinasyon merkezlerinin konuya kayıtsız kalmasını not edildiğini' kaydetti.

MUHALEFETTEN İTALYA HÜKÜMETİNE 'GEÇ MÜDAHALE' ELEŞTİRİSİ

Başta teknenin alabora olmasının ardından sosyal medyadan çağrı yapan 'Alarm Phone' sivil toplum kuruluşu olmak üzere İtalya'da muhalefette yer alan sol partiler, yaşanan olayda kurtarma operasyonu düzenleme konusunda geç kalındığı gerekçesiyle Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetine tepki gösterdi.

Öte yandan, muhalefetin hükümeti mültecileri kurtarmadığı gerekçesiyle eleştirdiği bir diğer olay olan 26 Şubat'ta İtalya'nın Steccato di Cutro beldesi açıklarında yaşanan mülteci teknesi kazasında ölenlerin sayısı da 79'a yükseldi. İtalyan güvenlik güçleri, üzerinden iki hafta geçen olay sonrasında 12 Mart'ta üç kişinin cesedini daha denizden çıkardı. (DIŞ HABERLER)