Libya tezkeresinin süresi uzatıldı
TBMM'de yapılan oylamayla Libya'ya asker gönderilmesine izin veren tezkerenin süresi uzatıldı.
DUVAR - İç savaş yaşanan Libya'daki askerlerin görev süresinin uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tezkereyle birlikte Türk askerlerinin Libya'daki görev süresi, 2 Ocak 2021'den itibaren 18 ay daha uzatıldı.
EROZAN: BİR SENE İÇİNDE BUGÜN MUHATAPLARIMIZI BULAMAYACAĞIZ
Tezkere hakkında İYİ Parti Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin, "siyasi hedefi meçhul bir macera filminin oyuncusu olmasına" karşı çıktıklarını söyledi.
Erozan, “Libya'nın geleceğinde ne Ulusal Mutabakat Hükümeti var ne de Tobruk'taki Temsilciler Meclisi var. Biz, bir sene içinde başka bir Libya'yla karşı karşıya kalacağız, yani bugünkü muhataplarımızı bulamayacağız” dedi.
Libya'da yeni gelecek yönetimin de meçhul olduğunu belirten Erozan, “Hani İdlib, Suriye, Irak, Afganistan vesairelere ilişkin tezkerelere 'evet' derken, orada en azından Türkiye'nin veya küresel anlamda güvenlik açısından bir terörle mücadele unsuru vardı; Libya'da o da yok. Her ne kadar tezkerede 'El Kaide, DAEŞ' gibi kelimeler sarf ediliyorsa da bunların gerçekle alakası yok” diye konuştu.
'İKTİDAR, LİBYA SEÇİMLERİNE MÜDAHALE ARAYIŞINDA MI?'
Tezkerede 12 yerine 18 aylık bir süre öngörüldüğüne dikkat çeken Erozan, şöyle devam etti: “Libya'da 24 Aralık 2021'de seçimler yapılacak ve tezkere halen geçerli olacak. O zaman, ister istemez aklımıza şu geliyor: Acaba iktidar objektif değil, subjektif temellerde almış olduğu bir kararla Libya'nın geleceğine yön verecek o seçimlere de müdahale etmek arayışında mı? Bu cömertliğin karşılığında bir şey aldık mı? Bizim müteahhitlik alacağımız olarak orada 20 milyar dolar var. Nerede bu 20 milyar dolar? Madem bu cömertliği yapıyoruz, bunun karşılığını alıyor muyuz? Bütün bu belirsizlikler çerçevesinde, geçen sefer 'hayır' dediğimiz tezkereye, bugün 'evet' dememizi gerektirecek herhangi bir unsur yok.”
ÖZDEMİR: SALDIRILARI BAŞLATMA GİRİŞİMLERİNİN ENGELLENMESİ ÖNEMLİ
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun Libya'nın orta ve doğu bölgelerindeki askeri tahkimatını sürdürdüğünü belirten MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Hafter'e bağlı güçlerin siyasi süreci baltalaması ve askeri yöntemlere başvurmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.
Özdemir, “Nitekim bu yönde sadece saha bulgusu olmayıp medyaya da yansımış olan çok sayıda haberler mevcuttur. BM dahi bu tespiti yapmaktadır. Bu kapsamda Libya'daki durumun ülkemiz dahil olmak üzere tüm bölge için risk ve tehditler barındırmayı sürdürdüğü açıktır” ifadelerini kullandı.
Libya Ulusal Ordusu'nun saldırılarının yeniden başlaması ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin sıkıntıya düşmesi halinde Türkiye'nin Libya, Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki çıkarlarının olumsuz etkilenebileceğini belirten Özdemir, “Kaldı ki bunun için pusuda hazır bekleyenler de vardır. Libya ve bilhassa Akdeniz üzerinden ülkemize yöneltilmeye çalışılan beka tehditlerinin mevcudiyeti her haliyle kendisini göstermektedir. Bu nedenlerle Libya'da askeri yöntemlere başvurulması ve saldırıları yeniden başlatma girişimlerinin caydırılması ve engellenmesi önem taşımaktadır” dedi.
ÇEVİKÖZ: İKTİDARIN RİSK ALGISINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, AK Parti iktidarının bu tezkere özelinde attığı adımların "Türkiye'nin itibar kayıplarına yeni halkalar eklediğini" söyledi.
“Maceraperest politikalar ülkemizi adeta kurtlar sofrasına atmakta ve hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya getirmekte. Bunun en son örneğini maalesef, bir konteyner gemimizin hukuksuzca aranmasında da gördük” diyen Çeviköz, şunları söyledi:
“İktidarın risk algısını anlamak gerçekten mümkün değil. Ülkemiz için oluşan riskleri bertaraf etmeyip aksine, sorun yaşanmayan yerlerde sorun yaratmak gibi bir yeteneği var. Libya'yla ilgili her açıklamamızda şu uyarılarda bulunduk: 'Libya'da çatışan taraflardan birini destekleyip taraf tutmayın. Libya'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterin, ülkenin iç işlerine karışmayın.' İktidar bu durumun tam tersini yaptı.”
Tezkerenin süresinin Libya'daki seçim tarihini geçtiğini dile getiren Çeviköz, “Tezkere için 18 ay izin isteniyor. 18 ay askerlik bile yok artık, nereden çıktı bu? Üstelik bu 18 ay, 24 Aralık 2021 tarihi için kararlaştırılan Libya seçimlerinin süresini de aşıyor. Bu seçimlerden sonra iktidarı Libya'ya davet ettiği ileri sürülen Ulusal Mutabakat Hükümetinin kalıp kalmayacağı ne malum?” diye konuştu.
EKER: TÜRKİYE BAŞINDAN BERİ DİPLOMATİK ÇABALARI DESTEKLEDİ
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Türkiye'den destek istediğini ifade etti.
Eker, “Bizim, Libya'yla ve Libya halkıyla bir mazimiz, samimi bir gönül birliğimiz bulunmaktadır Hal böyleyken istikrarsızlık ve karışıklığın bulunduğu Libya'nın destek taleplerini yok saymamız, Libyalıları çatışmaya ve istikrarsızlığa terk etmemiz mümkün değildir” dedi.
Diplomatik çabaları desteklediklerini söyleyen Eker, “Bu tezkere, Libyalı kardeşlerimizin uzun yıllardır hasretini çektiği kalıcı barış ve istikrara kavuşması için meşru hükümetin çabalarının desteklenmesi yönünde atılmış bir adımdır. Türkiye sayesinde sahada yakalanan denge siyasi sürecin önünü açmıştır. Türkiye başından beri diplomatik çabaları destekledi. Bu çabalara aktif olarak katıldı ve destek sağladı” ifadelerini kullandı.
ORUÇ: 'MİLLİ ÇIKARLAR' DEDİKLERİ TEK ADAM REJİMİNİN ÇIKARIDIR
Hükümetin dış politikasını eleştiren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, AK Parti'nin "müttefikleriyle birlikte uyguladığı yanlış dış siyasetin bedelinin, Türk, Kürt, Arap halkı başta olmak üzere bölgedeki bütün halklara ödettirilmeye çalışıldığını" belirtti.
Oruç, “Bu iktidar rızkınızı savaşa harcıyor. Hem bize ait olmayan hem de ülkenin önünü tıkayan bir savaşa harcıyor. 'Milli çıkarlar' dedikleri gerçekten milletin ve halkların çıkarı değil tek adam rejiminin çıkarıdır” şeklinde konuştu. (ANKARA/AA)