VİDEO

Likya’nın dünyaya açılan kapısı: Patara

Likya uygarlığının dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Patara aynı zamanda Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un doğduğu yerdir.

DUVAR - Bir zamanlar Akdeniz’in en görkemli limanlarından biri olan Patara, coğrafi konumu sayesinde ticarette önemli bir role sahipti. Tarım ürünleri, zeytinyağı, şarap ve kereste gibi ürünler, Patara Limanı üzerinden diğer bölgelere ihraç edilirdi. Kent, Roma döneminde de tahıl deposu olarak kullanılmış ve buğday gibi tarım ürünlerinin depolandığı stratejik bir merkez haline geldi.

Patara sadece ticaretin değil, demokrasinin de izlerini taşıyor. Likya Birliği’nin başkenti olarak tarihin ilk demokratik meclis binalarından birine ev sahipliği yapan bu antik kent, binlerce yıl önceki özgürlük ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Kentin sosyal ve kültürel özelliğinin yanı sıra Patara, kurulu olduğu topografyayla uyumlu bir şekilde inşa edilmiş tiyatrosu, ana caddesi ve hamamları ile Roma dönemi mimari ve mühendisliğinin en üstün özelliklerini çarpıcı bir şekilde yansıtıyor. Doğayla olan yakın ilişkisi, ticaretle zenginleşen halkı ve demokratik yapısıyla özdeşleşen hareketli günleri geçmişte kalmış olsa da Patara, günümüzde de antik dünyanın demokrasi anlayışını anlamamıza olanak sağlıyor.

Akdeniz’in berrak sularıyla buluşan bu topraklar, aynı zamanda dünyaca ünlü bir figürün, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un da doğduğu yer. Aziz Nikolaos, MS 270-343 yılları arasında yaşamış, erken Hristiyanlık döneminin önemli azizlerinden birisiydi. Aziz Nikolaos’un hayatı, zamanla Noel Baba figürüne dönüştü. Hristiyanlıkta iyilikseverlik ve hediye verme ile özdeşleşen Noel Baba, batı dünyasında yılbaşında hediye bırakma geleneğiyle tanındı. Aziz Nikolaos’un Patara’daki kökenlerinden doğmuş olan Noel Baba, çeşitli kültürlerde farklı biçimlerde şekillendi.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)