Liman-İş: İşveren sözünü tutmadı, işçi çıkarmaya devam etti

Liman-İş sendikası, Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan Borusan Grup’a ait Borusan Port Limanı'nda işverenin işçilere verdiği sözleri tutmadığını belirterek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Liman-İş sendikası, Bursa'nın Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren Borusan Grup'a ait Port Limanı'nda çalışan işçilerin sendikalı olduktan sonra yaşadığı zorlu süreci ve işverenin bu süreçte verdiği sözleri tutmadığını anlatan bir açıklama yaptı.

2 İŞÇİ SENDİKAYA ÜYE OLDUĞU GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKARILDI

Açıklamada, işçilerin yüzde 85'inin üyelik işlemlerini tamamladığı ve sonrasında 4 işçinin sendikaya üye olduğu için işten çıkartıldığı hatırlatıldı. 21 Mart'ta diğer işçilerin bu duruma tepki göstermek için iş bıraktığı ancak işverenin buna karşılık 24 Mart'ta çevik kuvvet çağırdığı ifade edildi.

Olayların akabinde Liman-İş'in çağrısıyla belediye başkanları, siyasi parti yöneticilerinin alana desteğe geldiği ve işverenle bu süreçte görüşmeler yapıldığI belirtildi. Görüşmeler sonucu işverenin şu taahhütlerde bulunduğu vurgulandı:

- Anayasal haklarını kullanarak sendikalı oldukları için işten atılan dört işçimiz işlerine tekrardan geri dönecek.
- İşveren limanda çalışan hiçbir işçiye sendikalı oldu diye baskı, zorlama ve tehdit yolunu kullanmayacak. Sendika örgütlenmesinin önüne kesinlikle bir engel çıkarmayacak, sendikalaşmalarını tanıyacak
- Limanda çalışılmayan dört gün için işçilerin ücretlerinden her hangi bir kesinti yapılmayacak.
- Limanda çalışan işçiler anayasal olmayan ve hukuksuz olan uygulamalara karşı çıktıkları için işveren tarafından her hangi bir hukuki süreç başlatılmayacak.

'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

Liman-İş açıklamada, işverenin verdiği sözleri tutmadığı gibi 27 üyeyi ilk başta ücretsiz daha sonra oluşacak tepkiden dolayı ücretli izine çıkarttığı, yine limanda çalışan 122 işçi için de savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi. 

Açıklamada, "Ülkemizin yaşamış olduğu bu zor dönemde tek dertleri emeklerinin karşılığını almak, ailelerine daha iyi bir yaşam imkanı sunmak ve insan onuruna yakışır şartlarda çalışmak olan Borusan Port liman işçileri asla ve asla bu mücadelerinden vazgeçmeyecektir. Bu zamana kadar hiçbir şekilde ve şartta sermayenin önünde eğilmeyen, sadece ve sadece üyelerinin hak ve hukuklarını koruyup Toplu Sözleşmeler ile üyelerine daha iyi standartlarda, emeklerinin karşılığını alması için çabalayan ve insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sunmaya çalışan Liman-İş sendikası ilk gün olduğu gibi bugünde üyelerinin yanındadır ve sonuna kadar olmaya devam edecektir. Borusan yönetimine açık çağrımızdır; bir an önce anayasa aykırı, hukuksuz ve yasal olmayan bu yollardan vazgeçin. Yaptığınız reklamlar ve söylemler ile değil, gerçekte çalışanlarınıza verdiğiniz önemi ve değeri uzlaşma masasına sendikamız ile beraber oturarak gösterin. Şunu çok iyi bilin, emeğin gücünün önünde hiçbir şey duramaz" denildi. 

(HABER MERKEZİ)