Litvanya: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin gecikmesi güvenliğimize tehdit

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamamasının sadece o ülkeler için değil, Baltık bölgesi için de tehdit oluşturduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielus Landsbergis, Financial Times’a yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini henüz onaylamamasını değerlendirdi. Landsbergis, iki ülkenin NATO'ya üye olmamasının Litvanya'nın güvenliğini de etkilediğini ifade etti.

Landsbergis, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan dolayı İskandinavya-Baltık Bölgesi’nde gerilimin hassas olduğunu aktardığını belirterek, ‘’Türkiye’deki iyi dostlarımızla bu gecikmenin güvenliğimizi etkilediğini, bu yüzden hemen çözüme kavuşmasını istediğimizi konuştuk’’ dedi. Landsbergis ayrıca, İsveç ve Finlandiya’nın üye olması için sabırsız olduklarını ve Finlandiya ile daha çok savunma, İsveç ile daha çok donanma işbirliği yapmak istediklerini belirtti. 

'İSVEÇ HÜKÜMETİ ÇOK EFOR SARF EDİYOR'

Bazı uzmanlar, Türkiye’nin onayı ancak 2023 seçiminden sonra verebileceğini, bunun da Baltık ve İskandinav bölgelerinde gerginliği artırabileceğini belirtiyor. NATO'ya katılmayı katılımını dış politikasında öncelikli hedef haline getiren İsveç’in gayretlerine değinen Landsbergis, ‘’Biliyorum ki İsveç’teki yeni hükümet buna çok efor sarf ediyor. Onlar iyimser, dolayısıyla ben de iyimserim’’ dedi. 

NATO’nun 30 üyesinden 28’i bu ülkelerin alınması için evet oyu verirken henüz onay vermeyen iki ülkeden Macaristan, 2023'teki ilk parlamento oturumunda üyeliklere onay vereceğini açıklamıştı. Türkiye ise özelikle İsveç’in, Ankara’nın "terörist" olarak kabul ettiği gruplara yönelik politikasını değiştirmesini talep ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye gelerek Erdoğan’la görüşmüş ve, "Artık tam üyelik zamanı gelmiştir, üyeliklerinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)