Lübnan: İsrail'in hava saldırısında 10 itfaiyeci öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığı, kurtarma çalışmasına gitmek üzere hazır bulunan 10 itfaiyecinin İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'in yıldönümünde Lübnan'a yönelik saldırılarını da sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'ın güneyine gece saatlerinde düzenlediği hava saldırısında 10 itfaiyecinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, belediye yetkilisi Reda Ashour, "İsrail hava saldırısı, 10 sivil savunma mensubunun bulunduğu Baraasheet'teki yerel bir itfaiye merkezini hedef aldı" diye konuştu. Bakanlığın açıklamasında da 'kurtarma çalışmasına gitmek üzere binada hazır bulunan 10 itfaiyecinin' hayatını kaybettiği belirtildi.

DAHİYE'DE HİZMET DIŞI KALAN 2 HASTANE YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Öte yandan, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkent Beyrut'un güneyinde 'Hizbullah'ın kalesi' olarak nitelendirilen Dahiye bölgesine düzenlediği saldırılar nedeniyle bu sabah hizmet dışı kaldığı duyurulan iki hastanenin saatler sonra yeniden hizmet vermeye başladığı belirtildi.

AA'nın sağlık kaynaklarından aktardığına göre, Dahiye'de hizmet dışı kalan St Therese Hastanesi ve Er-Rasul El Azam Hastanesi yeniden hizmet vermeye başladı.

İsrail ordusunun Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine gece saatlerinde düzenlediği şiddetli saldırılar nedeniyle söz konusu iki hastanenin hizmet dışı kaldığı kaydedilmişti. Er-Rasul El Azam Hastanesi, Beyrut'un en büyük hastanelerinden biri olarak biliniyor. İsrail'in Lübnan'a düzenlediği bombardımanlarda uluslararası anlaşma ve sözleşmelerce korunan hastanelerin yanı sıra sağlık ve acil yardım ekiplerini de hedef alması sonucu şu ana kadar en az 97 sağlık ve kurtarma ekibi personeli hayatını kaybetti.

'İSRAİL, DOKTORLARI VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI HEDEF ALIYOR'

Lübnan Hemşireler Sendikası, İsrail'in saldırıları bağlamında bir açıklama yaparak İsrail'in şiddetli saldırılarında uluslararası yasalar ve sözleşmelere 'apaçık şekilde meydan okuyarak' doktorları ve sağlık çalışanlarını hedef aldığını bildirdi. İsrail'in saldırıları neticesinde ölümlerin yanı sıra dört hastanenin de hizmet dışı kalması üzerine Lübnan Doktorlar Sendikası da İsrail'in Lübnan sağlık sistemine karşı işlediği 'katliamın' durdurulması için Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'e 'acil' çağrıda bulundu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Ebyad da 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 23 Eylül'den bu yana düzenlediği hava saldırılarında 97 sağlık ve acil durum personelini öldürdüğünü ve 10'dan fazla hastaneye zarar verdiğini belirterek, İsrail'in ihlallerinin durdurulması için uluslararası topluma 'acil müdahale' çağrısında bulundu.

NİJERYA, LÜBNAN'DAKİ 400 VATANDAŞINI TAHLİYE ETTİ

İsrail'in saldırıları sürerken, Nijerya da İsrail'in Lübnan'da kara saldırılarına başladığını duyurmasının ardından Lübnan'dan 500 vatandaşını tahliye etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Eche Abu-Obe, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar nedeniyle hükümetin tahliye işlemlerini başlattığını belirtti. Abu-Obe, Lübnan'da bulunan Nijeryalı vatandaşlardan 500'ünün tahliye edildiğini ifade etti. Lübnan'da 2 binden fazla Nijeryalı bulunduğunu kaydeden Abu-Obe, büyükelçiliğin kendilerini ayrılmaya ikna etme çabalarına rağmen ülkede bulunan pek çok Nijeryalının evlerine dönmekte isteksiz olduğunu aktardı.

LÜBNAN'DA 8 EKİM'DEN BU YANA 2 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 2 bin 83 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 869 kişinin yaralandığını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun dünden bu yana Cebeli Lübnan vilayetine düzenlediği saldırılarda 15 kişinin öldüğü, 46 kişinin yaralandığı belirtildi. Güney vilayetine yönelik İsrail hava saldırılarında da 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 19 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, Nebatiye bölgesine düzenlenen saldırılarda dört kişinin öldüğü, 26 kişinin yaralandığı ifade edildi. İsrail'in Bekaa bölgesine yönelik hava saldırılarında 12 kişinin yaralandığı vurgulanan açıklamada, Baalbek El Hirmil bölgesindeki saldırılarda da 8 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Lübnan'a 6 Ekim Pazar günü düzenlenen saldırılarda 22 kişinin öldüğü, 111 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, böylece İsrail'in Lübnan'a saldırılarının başladığı günden bu yana ölenlerin sayısının 2 bin 83'e, yaralı sayısının 9 bin 869'a çıktığı ifade edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)